Честите срещи между външните министри на Македония и Гърция и

...
Честите срещи между външните министри на Македония и Гърция и
Коментари Харесай

България няма да се намесва в спора за името на Македония, но е с ясна позиция

Честите срещи сред външните министри на Македония и Гърция и съществуването на съответен проект за двустранните връзки към този момент демонстрира прогрес на договарянията , съобщи пред публицисти външният министър Екатерина Захариева . Тя добави, че българската позиция за името на югозападната ни съседка е ясна - държавното управление не би желало да има детайл, който допуска бъдещи териториални искания към страната ни. България е признала името на Македония преди доста години, напомни Захариева.

 
Първите дипломати на Македония и Гърция - Никола Димитров и Никос Коциас , водят договаряния за името във Виена с посредничеството на специфичния делегат на Организация на обединените нации Матю Нимиц. Според вестник " Катимерини " е допустимо тези договаряния да продължат в София по-късно тази седмица - в четвъртък и петък. Министър Захариева разяснява, че двамата външни министри несъмнено ще беседват в коридорите на неофициалната среща на министрите на външните работи, която ще се организира в София на 15 и 16 февруари, само че това няма да е формален стадий от договарянията.
 
Преговорите за името са двустранен въпрос и Скопие и Атина би трябвало да бъдат оставени да ги водят без непозната интервенция, посочи външният ни министър.

 
„ Нашето мнение за бъдещето им е ясно, само че това са двустранни въпроси сред двете страни. Не бихме желали да има в името нещо, което би могло да има в бъдеще териториални искания към България “, сподели тя.
 
Според Екатерина Захариева фактът, че външните министри на Македония и Гърция се срещат постоянно и имат съответен проект за двустранните връзки към този момент е прогрес. Тя добави, че двамата евентуално ще се беседват неофициално по време на съвет на външните министри, само че това няма да е публична част от договарянията.
 
Кандидатите за участие в Европейския съюз вземат участие в голям брой препоръки и работни групи, сподели Захариева и добави, че за срещата в края на седмицата са отправени предложения към всички страни претенденти.

 
От страна на Турция се чака министърът по европейските въпроси.
 
Ще обсъждаме с тях тематиките, свързани с тероризма и сигурността . Имаме и новата обстановка в Сирия. Всичко това беше доста добра опция за обмяна на отзиви и шерване на експертиза сред държавите-членки на Европейски Съюз и държавите-кандидатки “, сподели Захариева.
 
Неформалната среща на министрите на външните работи , наричана Гимних, ще се организира в София на 15 и 16 февруари. Тя ще стартира с работни съвещания, отдадени на Сирия, Западните Балкани и Корейската народно-демократична република. Във втория ден към 28-те министри и Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще се причислят петте външни министри от страните кандидатки за участие: Албания, Бившата югославска република Македония, Сърбия, Турция и Черна гора.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР