Честите разходки из зеленина като паркове и градини може да

...
Честите разходки из зеленина като паркове и градини може да
Коментари Харесай

Повече време сред природата, по-малка нуждата от лекарства

Честите разходки из зеленина като паркове и градини може да усъвършенства психологичното здраве и да помогне за понижаване използването на медикаменти с рецепта за положения като тревога, бодърствуване и меланхолия, демонстрира ново проучване.

Проучването, оповестено в Journal of Occupational & Environmental Medicine, е извършено от екип от откриватели във Финландия, които пишат: „ Смята се необятно, че излагането на естествена среда е потребно за човешкото здраве, само че доказателствата са спорни. “

Надявайки се да нарисува по-точна картина за това по какъв начин зелените, а и сините пространства в града могат да имат изгоди за психологичното здраве, екипът събра данни от към 16 000 финландски жители като ги интервюира за медикаментите, които одобряват, какъв брой зелени и сини пространства могат да видят от домовете си и какъв брой постоянно в действителност прекарват време в тези пространства.

За задачите на изследването екипът дефинира зони като паркове, гори, градинки, зоологически градини, гробища и естествени пасища, както и влажни зони и гори като „ зелени площи “, а океани, езера и реки като „ сини площи “.

 Suomenlinna

Суоменлина, морска цитадела в Хелзинки

Трябва да се означи, че Финландия има обилие от горски площи и относително зелени градове – и над 180 000 езера (има причина да я назовават „ страната на хилядата езера “) – което значи, че множеството респонденти имат относително елементарен достъп до зелени и сини пространства.

Освен това откривателите се концентрират върху рецептурните медикаменти, които те одобряват, като знак за неприятно здраве, по-специално тези, употребявани за лекуване на тревога, бодърствуване, меланхолия, високо кръвно налягане и астма, всички от които са постоянно срещани, само че евентуално съществени здравословни проблеми.

Всеки участник е на възраст минимум 25 години и е гражданин на град като множеството идват от Хелзинки, Еспоо и Вантаа – които съставляват най-голямата градска зона във Финландия, съгласно The Guardian.

Те са помолени да отговорят какъв брой постоянно прекарват време или спортуват в зелени или сини пространства сред май и септември, като вероятните отговори варират от „ в никакъв случай “ до „ пет или повече пъти седмично “.

В съпоставяне с тези, които дават отговор с по-малко от 1 посещаване седмично, тези, които излизат измежду естествените пространства 3 или 4 пъти седмично, са с 33% по-малка възможност да употребяват медикаменти за психологично здраве; с 36% по-малка възможност да одобряват медикаменти за кръвно налягане; и с 26% по-малка евентуално да одобряват медикаменти за астма.

Изненадващо, респондентите, които оповестяват, че посещават зелени или сини пространства 5 или повече пъти седмично, са единствено с 22% по-малка възможност да одобряват медикаменти за психологично здраве и с 24% по-малка да одобряват медикаменти за астма, в сравнение с тези, които посещават тези пространства по-малко от един път седмично.

По-високите равнища на излагане на природата корелират и с по-ниските шансове за приемане на медикаменти за кръвно налягане, защото тези, които посещават зелени или сини пространства 5 или повече пъти седмично, имат с 41% по-ниска възможност да одобряват такива медикаменти, в сравнение с тези, които посещават тези пространства по-рядко от 1 път седмично.

И макар че числата варират леко, когато се вземат поради приходите на семействата и образованието (по-специално, резултатите са по-силни при участниците с най-ниските доходи), връзките и зависимостите към момента са значително непокътнати.

Единственият фактор, който ги отслабва, изключително във връзка с медикаментите за астма, е показателят на телесна маса (ИТМ), евентуално тъй като затлъстяването е прочут рисков фактор за насърчаване на заболяването, изясняват откривателите.

 Vanhankapunginkoski

Природен резерват във Вантаа (Vanhankaupunginkoski)

Изследването също по този начин акцентира смисъла на действителното превозване на времето навън, вместо просто да се любуваме на гледката на природата, до момента в който си седим вкъщи.

„ Това изобретение е в сходство с предварителните доказателства, които акцентират смисъла на действителното потребление на зелени площи във връзка с психологичното здраве, и допуска, че същото важи и за други здравословни положения, като астма и хипертония “, пишат откривателите.

Разбира се, това проучване не съставлява директна причинно-следствена връзка сред естествената среда и усъвършенстваното психологично здраве, само че акцентира опция за такава връзка, която има потребност от в допълнение проучване.

Освен това си коства да се означи, че в други елементи на света достъпът до зелени площи е доста по-ограничен, в сравнение с във Финландия. Градските поданици с ниски приходи в Америка, да вземем за пример, се сблъскват с повече спънки, когато става въпрос за достъп до зелени и сини пространства – и медикаменти.

Ето за какво, както признават откривателите, градското обмисляне е толкоз значимо.

„ Натрупването на научни доказателства в поддръжка на изгодите за здравето от излагането на природата евентуално ще усили вниманието към основаване на висококачествени зелени площи в градската среда и ще насърчи дейното им потребление “, пишат те. „ Това може да е един от методите за възстановяване на здравето и благосъстоянието в градовете. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР