Честита нова 7530-та година! Това пожела на последователите си в

...
Честита нова 7530-та година! Това пожела на последователите си в
Коментари Харесай

Защо Джокович празнува новата 7530-та година?

Честита нова 7530-та година! Това пожела на почитателите си в обществените мрежи международният номер 1 в тениса Новак Джокович.

Сърбинът добави още, че през днешния ден стартира лятото.

Не, Джокович не се е объркал, не е написал без да желае друга година, не е помислил, че е краят на декември. Ноле очевидно отбелязва дните си по античен календар на сърбите. Поне по този начин твърди той в късото пояснение към честитката.
View this post on Instagram

" Нашият календар следи биологичния темп на Земята. Годината се дели на две. Лятото е от Гергьовден до Димитровден (8 ноември), като това е интервалът, в който се възражда животът на тази територия. Годината има 13 месеца с по 28 дни, а всеки месец има 4 седмици по 7 дни.

На паметника на цар Лазар, вдигнат от диктатор Стефан Лазаревич, написа, че борбата на Косово поле се е състояла през 6897-ма година (б.а. - 1389 година по нормалния календар).

Броенето на дните в този календар стартира от мига, в който са сътворени божествата: Петрун, Сварог, Стрибог, Триглав, Даждбог, Яровид, Световид, Мора, Весна и Мокош ", написа Джокович.

Снимка: Reuters

Въпросните божества са част от славянската митология и са познати на сръбските племена преди приемането на християнството.

Според откривателите, зимният интервал в античния календар на славяните трае 5 месеца, а летният - 7, което кореспондира с разбиранията на Джокович.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР