- Честит юбилей, г-н Русев! Намирам Ви в Лондон, където

...
- Честит юбилей, г-н Русев! Намирам Ви в Лондон, където
Коментари Харесай

Спас Русев в със специално интервю пред БЛИЦ: Работещият модел е на Домусчиев! "Левски" има отлични шансове с Васил Божков!

- Честит празник, господин Русев! Намирам Ви в Лондон, където разбираме, че ще чествате рождения си ден на празненство измежду другари от „ Serpentine Gallery “. Искам за миг да ви отклоня от празничната конюнктура и да ви върна към футбола.На финалите за Купата на Европа и Шампионската лига се срещнаха 4 британски тима. Кой беше Вашият любимец за продобиване на най-престижното отличие на Стария континент?
- Разбира се, че гледах тези мачове. Аз бях един от 100-милионната публика, изгледали финала на Шампионската лига.

Като човек, който от доста години съм обвързван с Лондон, моите желания бяха за „ Тотнъм “. Но се веселя и за успеха на „ Ливърпул “. Бях доста по-щастлив 2 дни преди този момент, когато „ Челси “ завоюва Купата на Европа.

Тази година европейският футбол беше безусловно доминиран от британските тимове.

- Как си обяснявате сегашната надмощие на британските тимове за сметка на испанските грандове, които преобладаваха през последните години в Европа?
- Миналата седмица във „ Файненшъл таймс “ имаше забавна публикация, съгласно която един от най-точните индикатори за триумфа на един клуб е какви пари се влагат за заплати на футболисти.

Според KPMG, макар неимовернo високите доходи от излъчването на Премиершип в Англия, в Испания Реал и Барселона са вложили, всеки един по настрана, заплати в порядъка на 100 милиона евро повече от тези в британските клубове. Това изяснява за какво в последните 10 години 7 от купите на Шампионска лига бяха печелени от испанските клубове.

Ако се позовем на същия разбор в България, то това демонстрира и потвърждава за какво Лудогорец е най-успешния и безапелационен тим в последните години.




Очевидно притежателят на клуба Кирил Домусчиев е подходил вярно при структурирането на отбора и във връзка с привличането и заплащането на футболистите. И резултатът е осем поредни шампионски трофеи. Това е работещият модел.

- Виждаме, че „ Левски “ към този момент може да разчита на всесилен финансов покровител в лицето на Васил Божков. Увеличава ли това възможностите на „ сините “ за продобиване на първа купа от 11 години?
- Аз считам, че сега „ Левски “ има неповторим късмет да се показа чудесно и да донесе дълго чаканата наслада на почитателите. Клубът е благосъстоятелност на най-богатия българин Васил Божков, с изпълнителен шеф Павел Колев, чиято репутацията е на най-компетентния и най-хубавият експерт във футболната администрация и ментор Петър Хубчев, който до неотдавна водеше националния тим. Това са предпоставки клубът да покаже положителни резултати още идната година и аз им искам от сърце триумф.

- По какъв метод е допустимо да се придвижи британския или испанския модел на ръководство и при българските клубове, с цел да могат да генерират доходи и да се самоиздържат?
- Докато няма построени съвременни игрища и съвременна инфраструктура това мъчно би било допустимо.

- Има ли вяра българският футбол да си върне водещите позиции на клубно и национално равнище в Европа?
- Аз не съм подобен футболен специалист и потенциал, с цел да направя сходен разбор. Но съм сигурен, че хората, които са се отдали на тази специалност, имат предпочитание България да бъде фактор на европейската и международна футболна сцена.

- Казахте, че следите европейският футбол. Хвърляте ли по едно око и на мачовете от българското състезание?
- До напълно скоро време, да. Но шампионатът свърши и в този момент сме в отмора.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР