Честит празник на всички бъдещи, настоящи и вече дипломирали се

...
Честит празник на всички бъдещи, настоящи и вече дипломирали се
Коментари Харесай

Разврат, пошлост и алкохол в промишлени дози? Не, днес е празник на науката и знанието!

Честит празник на всички бъдещи, сегашни и към този момент дипломирали се студенти. Преди да вдигнете чашките и да се отдадете на ваучър въпреки всичко е хубаво да знаете, че началото на този празник е тясно обвързвано с първото и до 1920 година само висше образователно заведение у нас – Софийския университет.

Рождената дата на университета е 1 октомври 1888 година Създаден е по самодейност на свищовлиите Иван Шишманов и Емануил Иванов като Висш педагогичен курс при класическата гимназия с историко-филологическо поделение. Със закон от 1 януари 1889 година курсът се трансформира във висше учебно заведение с спомагателни отделения (факултети). От началото на ХХ век в него се позволяват да следват и девойки.

В параграф 25 от общия устав на университета от 1905 година се споделя: " На 25 ноември (8 декември), ден на Свети Климента Охридски и празник на университета, става тържествено зрелище на новия ректор (мандатът е бил едногодишен). Старият ректор чете доклад за вървежа на университета, а новия споделя академическа тирада ".

Това е формалното начало на 8 декември. То е обвързвано на първо място с развиването на науката и културата.

До 1919 година честването на празника има кротичък и нравствено-културен темперамент. Оттогава, във връзка със социално-класовите конфликти в България, празникът се политизира и му се придава партийно предопределение. В изискванията на тоталитарната власт студентският празник се деформира и опошлява, до момента в който в един миг е въобще зачеркнат от българския календар.

Възстановен е през 60-те години на предишния век, само че още веднъж като оръжие на тогавашната партийна власт.

През последните 10 години 8 декември последователно навлиза в първичното си русло. Той възстановява обаянието си на автентичен и несравним студентски празник.

И въпреки всичко не забравяйте, че съвсем на всички места у нас ще бъка от служители на реда !

Честит празник!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР