Честит национален празник! На 24 май честваме Деня на българската

...
Честит национален празник! На 24 май честваме Деня на българската
Коментари Харесай

Честит национален празник!

Честит народен празник! На 24 май честваме Деня на българската култура и просвета и на славянската книжовност. На този ден в България се отбелязва националният празник на просветата, културата и основаването на глаголицата от Кирил и Методий.

Първите преводи на свещените трудове Кирил и Методий записват на глаголица. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменска летопис от 1813 година, където се загатва за честване на светите братя на 22 май 1803 година в Шумен. За първи път на 11 май 1851 година в епархийското учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий " в гр. Пловдив по самодейност на Найден Геров се провежда празник на Кирил и Методий — основатели на глаголицата. Денят 11 май не е инцидентно определен от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите вести за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в " Христоматия славянского язъка " от 1852 година на Неофит Рилски.

През 1857 година денят на " светите братя " е почетен в българската черква " Св. Стефан " в Цариград, дружно със работа и за Св. Иван Рилски. На идната година, 1858 година този ден е отпразнуван и в Пловдив с тържествена работа в църквата " Света Богородица ", а по-късно учителят Йоаким Груев произнася вълнуващо слово за живота и делото на Кирил и Методий. Празникът стартира постоянно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 година и в Скопие. От 1863 година 11 май се открива като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий. В София празникът бил проведен от учителя Сава Филаретов.

По време на битките за църковна самостоятелност от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е освен тласък, само че и проблем срещу гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в знак на бъдещата самостоятелност, както отбелязва в една от публикациите си Христо Ботев. Празникът надвишава църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се трансформира в обществен празник. След 1878 година празнуването на Кирил и Методий се развива в две направления. В свободна България той се лимитира до учебен празник. В Македония и Одринско обаче същият резервира функционалностите си и на проява на българщината в битката й срещу турското ръководство, както и срещу асимилаторските домогвания на сръбската и гръцката агитация. Особено значение празникът на Кирил и Методий придобива след Първата международна война.

С въвеждането на грегорианския календар през 1916 година празникът, отбелязван от страната и църквата, се празнува на един ден - 24 май. След 1969 година се организира секуларизация посредством обособяване на църковния от светския календар, по тази причина през днешния ден съществуват два празника - църковен (11 май) и всемирски (24 май). За формален празник на Народна Република България 24 май е разгласен с решение на Деветото Народно заседание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 година, когато Народна република България е преименувана на Република България, е формален народен празник.

Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий датират от XII век, като те са приети за светци още в края на IX век. Поотделно паметта на св. Кирил се отбелязва на 14 февруари, а на св. Методий — на 6 април (дните на тяхната смърт). Всеруският Синод във връзка празнуването хилядогодишнината на Моравската задача на Св. св. Кирил и Методий взема следното решение: " За спомен на хилядолетието, откогато в началото бе осветлен нашият бащин език посредством Евангелието и Христовата религия, да се откри годишно, започвайки от тази 1863 година 11 май като църковен празник на преподобните Кирил и Методий! " След това празникът се празнува във всички православни славянски страни.

Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се празнува и от българската черква и през идващите епохи, а през Възраждането се трансформира и в учебен празник на буквите. Празникът на Св. св. Кирил и Методий се отбелязва през Възраждането освен в българските земи, само че и зад граница — измежду възрожденската имиграция в Румъния и Русия, измежду българските студенти в чужбина, измежду българите, заточени в Диарбекир. През 1856 година Йоаким Груев предлага денят на Св. св. Кирил и Методий да бъде честван като празник на българските възпитаници.

През 1892 година Стоян Михайловски написва текста на учебния химн с първия си стих " Върви, народе възродени ". Химнът е озаглавен " Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи " и включва 14 куплета, от които през днешния ден се извършват най-често първите шест. Панайот Пипков основава на 11.05.1900 година музиката към химна. 11 май се празнува от православната черква като празник на св. св. Кирил и Методий, до момента в който 24 май се е утвърдил като празник на славянската книжовност, на българската култура и просвета.

24 май като празник на славянската книжовност и на светите братя Кирил и Методий се отбелязва и в Русия. Той там се празнува за първи път през 1986 година по самодейност на мурманския публицист Виталий Маслов. В Мурманск е най-северната точка, където има монумент на св. св. Кирил и Методий. Братята са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език (придобил известност в неговата съветска редакция като църковно-славянски език, черковно-славянски език) и разпространение на християнството измежду славяните. Обявени са от папата за настойници на Европа. Православната черква ги уважава и като едни от светите Седмочисленици.

БГНЕС
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР