Чешма със страховита фигура над чучура, която да пази от

...
Чешма със страховита фигура над чучура, която да пази от
Коментари Харесай

Бивш кмет вдигна чешма срещу коронавируса

Чешма със страховита фигура над чучура, която да пази от злите сили, подвигна някогашният кмет на Сопот Христо Цолев, който е прочут художник и дърворезбар. Само за два месеца по време на изключителното състояние поради ковид той съумя да построи коритото и  стената, а върху нея  извая с фина резба значими знаци, написа " Марица ".

Чешмата е за спомен от страшната пандемия, по тази причина централната фигура в украсата ѝ е страховита маска, каквито резбарите вършат по иконостасите. Нейното предопределение е да гони злото и да пази извора от него. От двете страни на маската има по една лозница с едро грозде.

" Лозата има богата символика - значи извор на живот и наслада, тя е плод на благочестието и светостта, по тази причина също присъства  и в битовата дърворезба, и в църковната. Затова и аз я избрах за декорация на чешмата. А и по скатовете на Балкана в този регион хората от епохи отглеждат лозя ", обяснява Христо Цолев. А с цел да отбелязя и мрачното време на непознатия Covid-19, който ни сполетя, художникът е  изваял ковид от същия материал, от който е направена чешмата, и го е оцветил във виолетово.

" Посветих тази чешма на  жертвите на ковид и на успеха на живота, споделя още създателят. " Светът е претърпял страшни времена на чума и холера, но е оживял. Ще  оцелеем и ние  в тази пандемия. Но както у мен, по този начин и у множеството хора времето, прекарано в изолираност, остави диря. Нека мощната бликам на старопланинската вода отмие заболяването, а знаците по чешмата ни пазят от нови беди ", пожелава Христо Цолев.

Той прекарал два месеца съвсем самичък на мястото, което избрал за чешма. Допреди няколко десетилетия там имало аязмо, покрито с заслон. Помнел това от татко си. След това някой извел водата в дребна чешмичка. А Цолев всякога като минел от там, си мислел, че е време да направи една хубава чешма за хаир на хората, които отиват или се връщат от Балкана. Затова пренесъл на тил нужните материали, взел от реката и подобаващи камъни - черни и бели. Докарал цимент. През тези два месеца на изолираност бил обхванат от работата.

Чешмата е третото подаяние в това място в полите на Стара планина, което някогашният кмет прави на хората. През 2014 година той подвига параклис „ Свети Николай “. Построи го самичък, самичък го изписа и създаде и резбова олтарните двери. Той посвети параклиса на щерка си Мариета, която по това време работеше на круизен транспортен съд и непрекъснато пътуваше по морета и океани. Баща ѝ и майка ѝ треперели всякога, когато потегляла на странствуване. Затова Христо Цолев решил да построи параклис „ Свети Николай “, с цел да има щерка му закрилата на светеца.

Преди да пристъпи към строителството, Цолев получил знак свише.  Най-напред, до момента в който рисувал манастира „ Свети Спас “ край Сопот, боите се разлели върху платното и образували фигура на светец. После сънувал чудноват сън, нещо го събудило, той тръгнал съвсем в транс към лозето си в полите на Балкана. Знаците не спирали да се явяват - от планината се откъснал голям камък и паднал в неговото място. Тук би трябвало да подвигна параклис, споделил си Христо Цолев. Работил цяла година всеки ден, не се спрял, до момента в който не приключил дребния храм. Изписал го на един мирис. Сега параклисът с чудните икони притегля десетки гости и поклонници всеки ден. А Христо Цолев още тогава посредством „ Марица “ съобщи, че подарява този храм на църквата.

През 2016 година  след като построи параклиса, Цолев подвигна край него огромен железен кръст. Внушителният християнски знак е единствено на 15-ина метра над храма. А към този момент на към 20-ина под него от бялата чешма със страховитата маска и лозниците се излива мощната бликам на старопланинската вода. А донорът е благополучен, че всеки ден десетки хора от града отиват до  параклиса, палят свещичка, след това се качват  до кръста да погледнат към Сопот и на връщане се отбиват да отпият глътка вода.

Цветана Георгиева

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР