Чешма и площад на името на митрополит Калиник откриха в

...
Чешма и площад на името на митрополит Калиник откриха в
Коментари Харесай

Чешма и площад на името на митрополит Калиник в Мъглиж  

Чешма и площад на името на митрополит Калиник откриха в родния му град Мъглиж, които бяха осветени персонално от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. 

Вчера владиката отслужи света Божествена Златоустова литургия в мъглижкия храм “Св. Димитър ”, а по време на службата миряните се поклониха пред парченце от мощите на Св. Димитрий, донесени от игумена на Шипченския манастир йеромонах Панкратий.

Идеята за обособяването на площадното пространство е на Старозагорска Света митрополия, “Арсенал ” АД и Община Мъглиж. Припомняме, че за 50-годишнината от оповестяването на Мъглиж за град митрополит Калиник беше почетен посмъртно със званието “Почетен жител ”.

Калиник Врачански е роден като Димитър Райчев Александров на 12 март 1931 година в Мъглиж. Завършва главното си обучение през 1947 година и е признат в Пловдивската духовна семинария. През 1956-а приключва и Духовната академия „ Свети Климент Охридски “ в София. Замонашва се на 6 юни 1960 година под името Калиник, а малко по-късно е ръкоположен за йеродякон. През 1962-ра е ръкоположен за йеромонах и до 1970 година е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия. През 1977-а става свещеник на Рилския манастир,а през декември 1971 година е ръкоположен в епископски ранг с купата велички. От 10 ноември 1974 година е одобрен за врачански митрополит. Член е на Светия Синод на Българската православна черква и е почетен жител на Враца от 2004 година
През 1992 година митрополит Калиник Врачански дружно с митрополитите Пимен Неврокопски, Панкратий Старозагорски, Стефан Великотърновски и Софроний Доростолски и Червенски подписва заявление, с което се поддържа решението на Дирекцията за вероизповеданията за нелегитимност на избора на патриарх Максим Български през 1971 година и стартират процедура по избора на нов патриарх. За краткотраен наместник-председател на Светия Синод избират Пимен, с което в действителност се основава така наречен Алтернативен синод, в който влизат пет от тринадесетте митрополити на църквата. На 22 юли 1992 година Светият Синод го лишава от ранг за разцепничество и осъществяване на нелегално ръкополагане дружно с другите разцепнически архиереите. През октомври 1998-а Всеправославният събор в София приема разкаянието на Калиник и го възвръща като врачански митрополит.
Умира на 26 декември 2016 година в София. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР