Чешкото правителство подкрепи законопроект, разрешаващ сключването на еднополови бракове, предаде

...
Чешкото правителство подкрепи законопроект, разрешаващ сключването на еднополови бракове, предаде
Коментари Харесай

Чешкото правителство подкрепи законопроект за еднополовите бракове

Чешкото държавно управление поддържа законопроект, разрешаващ сключването на еднополови бракове, съобщи Ройтерс.

Ако предлагането бъде прокарано в Народното събрание, Чехия може да се трансформира в първата страна от някогашния комунистически блок, узаконила брака сред лица от един и същи пол.

Новият законопроект е формиран от група от 46 депутати, които застават зад позицията, че хомосексуалните двойки заслужават да получат опцията да встъпват в сватбен съюз.

Същевременно с това, други 37 депутати показаха ответен проектозакон, който приканва дефиницията за брака като съюз сред мъж и жена да бъде записана в конституцията.

За да бъде признат, законопроектът за еднополовите бракове би трябвало да бъде утвърден с нормално болшинство в 200-местния чешки парламент, до момента в който за смяна в конституцията ще се нужни 120 гласа.

За разлика от прилежащите Полша и Словакия, Чехия е една от най-светските страни в Европа и религиозните групи в страната имат релативно едва въздействие, акцентират от Ройтерс.

Прочуване на публичното мнение в Чехия от месец май демонстрира, че 50% от интервюираните поддържат узаконяването на еднополовите бракове, до момента в който 74% утвърждават правото на еднополовите двойки да подписват цивилен съюзи, което беше признато през 2006 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР