Чешкото правителство изрази подкрепата си днес за проектозакон, разрешаващ еднополовите

...
Чешкото правителство изрази подкрепата си днес за проектозакон, разрешаващ еднополовите
Коментари Харесай

Чешкото правителство подкрепя проектозакон, разрешаващ еднополовите бракове

Чешкото държавно управление изрази поддръжката си през днешния ден за проектозакон, разрешаващ еднополовите бракове, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Чехия даде опция през 2006 година на еднополовите двойки да записват партньорства (граждански съюзи с правни последици). Група от 46 депутати сформира новия проектозакон за браковете с аргумента, че хомосексуалните двойки заслужават да получат цялостен сватбен статус.

Други 37 парламентаристи упорстват дефиницията за брака като съюз сред мъж и жена да бъде записана в конституцията.

За да бъде признат, законопроектът за еднополовите бракове би трябвало да бъде утвърден с нормално болшинство от 200-членния парламент. Конституционна смяна обаче изисква 120 гласа. Той би бил първият сходен в страна от някогашния комунистически лагер в Европа.

За разлика от прилежащите Полша и Словакия, Чехия е една от най-светските страни на европейския континент и гласът на религиозните групи е релативно слаб, отбелязва " Ройтерс ".

В обществено изследване, извършено през май, 50 % от интервюираните са изразили поддръжката си за еднополовите бракове, а 74 % са одобрили съществуващата и в този момент опция за регистрация на партньорство.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР