Чешкият президент Милош Земан зарадва домакините си на посещение в

...
Чешкият президент Милош Земан зарадва домакините си на посещение в
Коментари Харесай

Чешкият президент ще поиска да се отмени признаването на Косово

Чешкият президент Милош Земан зарадва домакините си на посещаване в Белград с заричане да опита да убеди страната си да отдръпна дипломатическото признание на Косово, предават " Болкан инсайт " и " Свободна Европа ".

На конференция със сръбския си сътрудник Александър Вучич той пое уговорката и в случай че успее, Белград ще може да разтълкува протичащото се като дипломатически успех. Сърбия акцентира в последната година, че е убедила редица дребни страни (като Суринам) да отдръпват решението за признание на обявилата самостоятелност през 2008 година страна.

Чехия е 41-вата страна, признала Косово. " Не съм деспот... само че ще направя каквото мога, с цел да повдигна тематиката и да видя дали това (оттегляне на признанието) е опция, " сподели Земан без други пояснения, заяви " Болкан инсайт ". Президентът счита да направи това на съвет, обвързван с чешката конституция, който се чака до месец.

Негов представител удостовери желанието му, като сподели, че към чешкия кабинет ще бъде насочен въпрос дали отдръпването на признанието е допустимо.

Възможно ли е това

Чешкият външен министър Томас Петричек реагира бързо. В " Туитър " той написа, че кабинетът в Прага не е трансформирал позицията си за Косово или която и да било друга страна от Западните Балкани. " Продължаваме изцяло да поддържаме разговора сред Сърбия и Косово и пътя им към Европейски Съюз. "

The Czech Government, which is responsible for country`s foreign policy, hasn`t changed its stance towards Kosovo or any of the Western Balkan countries. We continue to support fully the dialogue between #Serbia and #Kosovo and their path to the EU.
— Tomáš Petříček (@TPetricek) September 11, 2019

Ако въпреки всичко Земан успее, Чехия би се трансформирала в шестата страна в Европейския съюз, която не признава Косово. Първите пет са Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия.

Освен Суринам страните, отказали се от признаването на Косово в последните 2 години, на процедура са Суринам, Бурунди, Папуа Нова Гвинея, Лесото, Коморските острови, Доминика, Гренада, Соломоновите острови, Мадагаскар, Палау, Того и Централноафриканската република.

По време на визитата Земан употребява езика на Сърбия, с цел да опише Косово - да вземем за пример " страна, ръководена от военнопрестъпници, не трябва да бъде в общността на демократичните страни. " Още през вчерашния ден той сподели пред медии на летището в Белград: " Обичам Сърбия и сърбите. И не обичам Косово ". В подмяна Вучич съобщи през днешния ден: " Земан е същински другар на Сърбия. Рядкост е такива хора да идват в Сърбия - които в действителност я обичат. " Той добави, че Белград продължава да държи на влизане в Европейски Съюз, само че са му скъпи и Русия, и Китай.

Не за първи път

Земан е противоречива фигура в Чехия. Известен с евроскептицизма си и с топлите си връзки с Русия и Китай, той е заявявал и че интеграцията на мигранти мюсюлмани в Европа (хиляди такива от Косово работят в ЕС) не е допустима.

Косово, където скоро ще има избори поради оставката на премиера Рамуш Харадинай, съобщи, че няма да взе участие в планувана за на следващия ден среща в Прага, в която вземат участие балкански страни и страни от Вишеградската група (Чехия, Словакия, Унгария и Полша).

Сръбското издание на телевизия N1 отбелязва, че Земан към този момент е направил сходно изявление един път - предходната седмица е декларирал съвсем същото в изявление за проруското издание с различни вести " Парламентни лист "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР