Чешкият президент Милош Земан ще назначи отново Андрей Бабиш за

...
Чешкият президент Милош Земан ще назначи отново Андрей Бабиш за
Коментари Харесай

Чешкият президент няма да позволи на евентуалния си наследник да назначи премиер

Чешкият президент Милош Земан ще назначи още веднъж Андрей Бабиш за министър председател без значение от това дали ще завоюва нов президентски мандат, съобщи " Ройтерс ".

Милиардерът и предприемач Бабиш е водач на празненство АНО, която завоюва парламентарните избори през октомври. Миналата седмица той подаде оставка като министър председател, откакто загуби избор на доверие в Народното събрание, където няма болшинство.

По време на ефирен спор в понеделник Земан повтори, че ще даде на Бабиш още един късмет да образува държавно управление, като вероятно му даде няколко месеца, с цел да откри сътрудници и да образува болшинство.

Това може да съвпадне с края на мандата на Земан на 7 март, когато той ще напусне поста, в случай че противникът му Иржи Драхош завоюва балотажа през уикенда.

Земан съобщи, че ще форсира назначението на Бабиш, в случай че изгуби изборите. " Господин Иржи Драхош няма да има опция да направи назначението ", уточни той. Ако завоюва, Земан ще отсрочи назначението до момента в който Бабиш събере задоволително парламентарна поддръжка. АНО има 78 места в 200-местната долна камара на Народното събрание.

Земан поддържаше Бабиш и АНО в подмяна поддържа Земан за президент, макар че Бабиш остро подлага на критика Земан в предишното.

Драхош съобщи, че ще посъветва Бабиш да се откаже от премиерския пост, до момента в който се пази по обвинявания в корист с евросредства. Ако бъде наказан, Бабиш може да влезе в пандиза. Той отхвърля да е отговорен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР