Чешкият президент Милош Земан (с бастуна) с новия кабинет на

...
Чешкият президент Милош Земан (с бастуна) с новия кабинет на
Коментари Харесай

Президентът на Чехия назначи второто правителство на Андрей Бабиш

Чешкият президент Милош Земан (с бастуна) с новия кабинет на Андрей Бабиш (втория вляво)

Още по тематиката
Ще трансформира ли Бабиш Чехия в олигархия

Други огромни чешки предприемачи също вършат опити да влязат в политиката, само че за момента не могат да се съпоставят с триумфа на премиера
22 юни 2018
Андрей Бабиш беше назначен за повторно за министър председател на Чехия
6 юни 2018 Чешкият президент Милош Земан назначи нов двупартиен кабинет, воден от премиера Андрей Бабиш. Правителството на малцинството ще се нуждае от поддръжката на Комунистическата партия, с цел да извърши мандата си, оповестява Reuters.

Опит-грешка

Антисистемната партия на Бабиш " Действие на недоволните жители 2011 " (АНО) завоюва парламентарните избори през октомври и беше назначен за министър председател. През януари обаче неговото държавно управление на малцинството не получи избор на доверие и трябваше да подаде оставка. Позицията на чешкия министър председател беше подкопана в допълнение от повдигнатите му обвинявания в корист с пари от европейски фондове.
Бабиш, който е най-богатият в Чехия, остана да ръководи, само че към този момент като длъжностен министър председател. За да постави завършек на политическия застой, съумя да контракти коалиция със социалдемократите.

С едвам 93 места в 200-местната долна камара на Народното събрание, обединението ще търси външна поддръжка от комунистите. По този метод периферната партия ще има за пръв път от близо 30 години опция да взе участие в ръководството.

С Европейски Съюз и НАТО, само че против мигрантите

Бабиш даде обещание страната да резервира положителните връзки със съдружниците от Европейски Съюз и НАТО, само че ще продължи да поддържа антиимигрантската си позиция, споделяна и от съседите на Чехия.
Новото държавно управление се чака да бъде подложено на наложителен избор на доверие идващия месец, най-вероятно на 11 юли. Комунистите дадоха знак, че са подготвени да поддържат държавното управление във вота, само че бяха ядосани от отхвърли на Бабиш да извърши настояванията им за понижаване на вноските във военните задачи на НАТО в чужбина, изключително в балтийските страни, както и за посланичество в надзорния съвет на най-голямата държавна енергийна компания ЧЕЗ, която сега е в развой на продажба на бизнеса си в България.

В началото на юни хиляди чехи стачкуваха в Прага против Бабиш и против предоставената му опция да опита да сформира държавно управление, макар че е разследван за машинация. Гражданите са и против първото присъединяване във властта на Комунистическата партия след рухването на комунизма през 1989 г.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР