Чешкият президент Милош Земан не успя да спечели втори президентски

...
Чешкият президент Милош Земан не успя да спечели втори президентски
Коментари Харесай

Президентът на Чехия отива на балотаж след първия тур на изборите

Чешкият президент Милош Земан не съумя да завоюва втори президентски мандат на първия тур на изборите, съобщи " Асошиейтед прес ". Той се класира за втория тур с огромна преднина пред останалите претенденти, добавя " Франс прес ".

След две седмици Земан ще се яви на балотаж против някогашния началник на Чешката академия на науките Иржи Драхош, сочат данните от преброяването на 95 % от подадените бюлетини. Земан получава 39 % от гласовете, а Драхош - 26,3 %. Трети е някогашният посланик Павел Фишер, който получава към 10 %. За президентския пост се бореха деветима претенденти.

Вторият тур на изборите ще се организира на 26 и 27 януари. Основни тематики в предизборната акция на 73-годишния Земан бяха опълчване на миграцията и рецензии против Европейския съюз. Земан е считан за един от главните проруски гласове в Европейски Съюз. Шейсет и осем годишният Иржи Драхош е нов в политиката. Той е с проевропейска настройка и споделя, че желае да понижи поляризацията в чешкото общество.

Чехите за повторно избират директно своя държавен глава. Преди това президентът - значително параден пост - беше избиран от Народното събрание. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР