Чешкият президент Милош Земан и израелският премиер Бенямин Нетаняху изразиха

...
Чешкият президент Милош Земан и израелският премиер Бенямин Нетаняху изразиха
Коментари Харесай

Милош Земан в Ерусалим: Надявам, се че освен наше посолство тук, ще има и заведение с чешка бира

Чешкият президент Милош Земан и израелският министър председател Бенямин Нетаняху показаха общата си вяра скоро да станат очевидци на преместването на посолството на Чехия в Израел от Тел Авив в Ерусалим, съобщи Агенция Франс Прес.

Европейски Съюз и интернационалната общественост като цяло се опълчват на сходни премествания, отбелязва организацията. Земан и Нетаняху участваха в Ерусалим на откриването на Чешкия център - институция без дипломатически статут. Чешкият президент обаче показа това като нов стадий към откриването на посолство на страната му в Ерусалим, което той поддържа интензивно. "Вярвам твърдо, че четвъртото ми посещаване в Израел ще бъде за откриването на чешкото посолство ", съобщи Земан. Той се пошегува, че в Ерусалим освен ще бъде намерено посолство, само че и национално заведение с добра чешка бира.

Решението за пренасяне на посолството обаче е в пълномощията на държавното управление, а не на президента. Статутът на Ерусалим е един от най-трудните въпроси в близкоизточния спор и Европейски Съюз се придържа към правилото, че окончателният статут на града би трябвало да бъде организиран посредством договаряния, отбелязва Агенция Франс Прес.

Миналата година президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп призна града за столица на Израел и подреди американското посолство в Израел да бъде преместено там от Тел Авив.

Нетаняху направи съпоставяне сред Чехия и Съединени американски щати, заявявайки, че Израел няма по-добър другар от Прага в Източното полукълбо. Израелският министър председател нееднократно е казвал, че Вашингтон е най-хубавият другар на неговата страна, само че Америка се намира в Западното полукълбо.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР