Чешкият премиер Петер Фиала определи спирането на газовите доставки за

...
Чешкият премиер Петер Фиала определи спирането на газовите доставки за
Коментари Харесай

Полша и Украйна реагираха на спирането на газовите доставки от Русия


Чешкият министър председател Петер Фиала дефинира прекъсването на газовите доставки за Полша от страна на Русия като нарушаване на договорите, подписани от Москва. В туитър той написа, че прекратяването на експорта на синьо гориво за полската стана е нагнетяване на обстановката и съставлява още едно доказателство, че Европа би трябвало последователно да се отърве от зависимостта си от съветските изкопаеми горива.

В същото време ръководителят на офиса на украинския президент Андрей Ермак съобщи, че Русия стартира газов шантаж поради отхвърли на страните да заплащат газа в рубли. В изказване в телеграм той сподели, че случилото се още един път потвърждава, че енергоресурсите са оръжие за Москва. Затова той е на мнение, че Европа би трябвало да бъде единна и да вкара енергийно ембарго на съветската страна.

В собствен коментар по тематиката за новината, касаеща България и Полша Агенция Франс Прес показва, че дълготрайният контракт на България  с " Газпром " изтича в края на тази година.

Несигурността по отношение на подновяването му на фона на глобите на Европейски Съюз против Русия след нашествието ѝ в Украйна принуди София да търси различни доставки и направления, в това число полутечен природен газ от терминали в Гърция и Турция.

Данните от систематизираната инвентаризация на газовите оператори в Европейски Съюз демонстрират, че единственото българско газохранилище в Чирен е било запълнено на малко над 17% при започване на тази седмица, осведоми БНР. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР