Чешкият премиер, милиардерът Андрей Бабиш, чиито позиции са отслабени от

...
Чешкият премиер, милиардерът Андрей Бабиш, чиито позиции са отслабени от
Коментари Харесай

Бабиш: Бях член на комунистическата партия. Не не гордея с това

Чешкият министър председател, милиардерът Андрей Бабиш, чиито позиции са отслабени от обвиняванията в корупция, през днешния ден изрази съжаления, че в предишното е членувал в комунистическата партия, съобщи Франс прес. Бабиш приказва на гала в Прага по случай 30-годишнината от Нежната гражданска война, свалила комунизма в някогашната Чехословакия.

"Както несъмнено знаете, бях член на комунистическата партия. Не не гордея с това ", посочи той на церемонията, на която участваха министър председателите на Унгария, Полша и Словакия, както и ръководителят на немския парламент Волфганг Шойбле.

"Не бях толкоз самоуверен и зает като Вацлав Хавел ", призна Бабиш, припомняйки за някогашния драматург отстъпник и антикомунист, станал чешки президент.

"Днес съм тук в качеството ми на министър председател, определен на свободни и демократични избори. Така че бих желал, най-малко в този момент, да изразя своята признателност и примирение ", добави той, като благодари на хората, взели участие в демонстрациите през 1989 година.

Вчера към 250 000 души стачкуваха в Прага, с цел да изискат оставката на Бабиш, който е упрекван в корупция и против него се води следствие на Европейската комисия по съмнение в спор на ползи поради холдинга му "Агроферт ". Министър-председателят на Чехия отхвърля тези обвинявания.

Над 200 000 стачкуват в Прага против премиера Бабиш

Бабиш бе махленски и като сътрудник на службите по времето на комунизма, демонстрират секрети досиета на полицията от 80-те. Милиардерът отхвърля и това.

Днес неговото държавно управление на малцинството разчита на негласната поддръжка на комунистическите депутати, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР