Чешкият премиер и милиардер Андрей Бабиш изглежда, че ще оцелее

...
Чешкият премиер и милиардер Андрей Бабиш изглежда, че ще оцелее
Коментари Харесай

Прогноза: Едва ли Бабиш ще падне в предстоящия вот на недоверие

Чешкият министър председател и милиардер Андрей Бабиш наподобява, че ще оцелее след новия избор на съмнение през днешния ден, считат анализатори, макар че е изправен пред обвинявания в корупция, спор на ползи в Европейски Съюз и всеобщи манифестации, изискващи оставката му.
Движението на Бабиш АНО води малцинствена коалиция със социалдемократите (CSSD), като разчита на неофициална поддръжка от комунистите за парламентарно болшинство от 108 места в 200-членния парламент. Както CSSD, по този начин и комунистите обявиха, че ще поддържат Бабиш във вота на съмнение, иницииран от опозицията, написа БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.
" Ще бъде изненада, в случай че те (правителството) изгубят. Шансовете са дребни, " сподели Томаш Лебеда, анализатор от университета " Палаки " в източния чешки град Оломоуц. " Опозицията се нуждае от 101 гласа, само че ги няма ", добави той.
64-годишният Бабиш, роден в Словакия, който сътвори благосъстоянието си като създател и притежател на разрастващия се холдинг " Агроферт ", попадна под обстрел за хипотетични покупко-продажби на мрачно. Той се сблъсква с обвинявания по отношение на измами za 2 милиона евро (2,25 милиона долара) по еврофондове и одита на Европейски Съюз за неговата двойнствена роля като политик и бизнесмен.
Твърди се, че Бабиш е служил като сътрудник на комунистическата загадка полиция през 80-те години, когато някогашна Чехословакия е зад Желязната завеса. Бабиш изрично отхвърля всевъзможни нарушавания, като упорства, че одитът на Европейски Съюз съдържа " неточности " и характеризира другите изказвания като " акция за очерняне ".
От пролетта в Чехия потеглиха всеобщи манифестации, след назначението през април на министъра на правораздаването Марие Бенешова, считана за съдружник, която би могла да замете обвиняванията против Бабиш под килима. Над 280 000 души се събраха в Прага в неделя, призовавайки Бабиш да подаде оставка в най-големия митинг в Чехия след рухването на комунизма през 1989 година.
Въпреки безредиците, АНО, разказана от критиците като партия от един човек, е отпред в социологическите изследвания с 30% поддръжка и завоюва изборите за Европейски парламент през май.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР