Чешкият премиер Андрей Бабиш твърдо се съпротивлява и отхвърля криминалното

...
Чешкият премиер Андрей Бабиш твърдо се съпротивлява и отхвърля криминалното
Коментари Харесай

Чехия се готви за най-големия протест след падането на комунизма

Чешкият министър председател Андрей Бабиш твърдо се съпротивлява и отхвърля престъпното следствие, шамара от европейските инспектори и може би най-големите митинги за трите десетилетия на народна власт. Засега той е в сигурност, само че скоро натискът ще се ускори. През април полицията предложи на 64-годишния милиардер, предприемач и създател на популистката партия АНО да бъде предявено публично обвиняване за машинация при приемане на дотация от Европейски Съюз преди 10 години. Той отхвърля да е направил закононарушение.

Назначаването на нов министър на правораздаването малко след известието на полицията изкара на улиците стачкуващи, които подозират, че това е опит да се повлияе на процеса.

Организаторите на митингите - група, която не е обвързана политически, основана от студент по теология - чакат през днешния ден 250 хиляди индивида да се съберат в парка " Летна " с аспект към президентството в Пражкия храд. Това би бил най-големият митинг от продемократичните събрания на същото това място по време на " Нежната гражданска война " от 1989 година против комунизма.

Друг удар против Бабиш пристигна от изтекли в медиите предварителни резултати от одит на Европейската комисия, открила, че той е в спор на ползи като бенефициент на конфиденциален фонд, в който е трансферирал своя бизнес, оценен от " Форбс " на 3.7 милиарда евро. Конгломератът от компании с към 35 хиляди наети лица в земеделието, химическата и хранителната индустрия и медиите е измежду водещите получатели на евросубсидии, в това число планово финансиране, отпуснато от разнообразни държавни органи.

Бабиш оспорва одита и споделя, че няма да се връщат никакви дотации. В оповестено на 10 юни изявление за вестник " Млада фронта през днешния ден " той споделя, че " нито за една пикосекунда " (една трилионна част от секундата - б.пр) не му е предходна мисълта за оставка. В анкета на организация " Кантар " от 9 юни рейтингът на АНО спадна, само че тя към момента е най-популярната партия с 27.5 на 100 утвърждение пред опозиционната Пиратска партия, която е с 10 %.

В изгода на ръководещата партия са рекордно ниската безработица, годините на напредък на стопанската система и заплатите, великодушните покачвания на пенсиите, както и имиджа на Бабиш като кадърен и отруден управител. Неговият политически маркетинг, който съгласно специалисти е доста по-добър от този на противниците му, и разединената опозицията, неспособна да предложи жизнеспособна опция, също дават глътка въздух на Бабиш. " За разлика от предходните политици той най-малко може да управлява страната [...], а когато се появи някой по-добър, хората ще могат да си кажат думата ", споделя 68-годишният фермер Йозеф Роуб от село Добржичков, югоизточно от Прага.

АНО ръководи посредством коалиция на малцинството с лявоцентристистките социалдемократи при нелеко партньорство. Поисканият от опозицията избор на съмнение за идната седмица може да успее единствено в случай че социалдемократите или комунистите, които поддържат в Народното събрание обединението, минат в противниковия лагер.

Мъти ли се нещо неприятно

На европейските избори през май социалдемократите завоюваха под 5 на 100 и не съумяха да вземат нито един мандат. Източник от партията споделя, че инстинктът за самозапазване им повелява да останат в държавното управление. Една от аргументите, заради които социалдемократите не се вземат решение да изоставен обединението, е това, че напускането им може да не смъкна Бабиш, тъй като е допустимо той да се обърне към крайнодясната и антиевропейска партия " Свобода и директна народна власт " (СПД) за различна поддръжка, с цел да остане АНО на власт.

Ако Бабиш устои на митингите и вота на съмнение, евентуално през лятната почивка ще настъпи интервал на мира. Но краят на годината може да му донесе още грижи. Пред ноември страната ще чества 30-годишнината от края на комунистическото ръководство, когато се чакат огромни митинги.

Главният прокурор би трябвало до няколко месеца да реши дали Бабиш ще застане пред съда по следствието за дотациите. Премиерът е споделил, че няма да се отдръпна, дори да му бъде предявено обвиняване, само че то в допълнение ще подбие известността на АНО.

По-късно тази година се чака да завърши одитът на Европейски Съюз. Ако той удостовери, че Бабиш е в спор на ползи, и фирмите в доверителния фонд изгубят достъпа си до еврофинансиране, той може да бъде заставен да реагира.

 Андрей Бабиш
© Reuters

Андрей Бабиш

Бабиш може да се отдръпна и да сформира кабинет с приближен министър-председател, на който ще дърпа конците - сходно на Полша, където водачът на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински е отвън държавното управление. Възможните заместници на Бабиш са финансовият министър Алена Шилерова, министърът на индустрията и търговията Карел Хавличек или министърът на околната среда Рихард Брабец. Такова държавно управление би било поддържано от същите партии. Или Бабиш може да се обърне към крайнодясната СПД.

" В този миг той има положителни шансове да оцелее. Какво ще стане след половин година или година е открит въпрос. Натрупването на тези фактори може да го докара до оставка ", споделя Лубомир Копечек, професор по политология в Масариковия университет. " Което не значи, че обединението няма да се резервира. Според мен това е много евентуална опция ", прибавя той.

Предсрочни избори са съвсем невъзможни, тъй като изискват три несполучливи опита за сформиране на държавно управление и 120 гласа " за ", които мъчно могат да се намерят в 200-местната долна Камара на депутатите. Следващите избори би трябвало да са през есента на 2021 година /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР