Чешкият премиер Андрей Бабиш недоумява защо страна като Гърция е

...
Чешкият премиер Андрей Бабиш недоумява защо страна като Гърция е
Коментари Харесай

Бабиш: България е заслужила да бъде част от Шенген

Чешкият министър председател Андрей Бабиш недоумява за какво страна като Гърция е в Шенген, до момента в който България, Румъния и Хърватия не са. Това сподели Андрей Бабиш на конференция в постройката на Министерски съвет след края на работната среща с министър-председателя Бойко Борисов. Той добави, че с водената политика страната ни е заслужила да бъде част от Шенгенското пространство, съобщи Българска национална телевизия.Андрей Бабиш осведоми, че с премиера Борисов са разговаряли по тематиките, които са от общ интерес в Европа. Той се радва, че сега точно България е ръководител на Европейски Съюз, тъй като пред Европа стоят за разрешаване доста значими и фундаментални тематики. По думите му по тези тематики България и Чехия имат доста общи възгледи.

Чешкият министър председател бе безапелационен, че Дъблинското съглашение не работи дейно, изключително в частта за квотите за разпределението на бежанците.

Андрей Бабиш се възмути, че това съглашение е било взето на равнище министри на вътрешни работи. Затова той се надява още по време на българското председателство на Европейски Съюз да стартира смяната на съглашението. По време на диалозите двамата министър председатели са разговаряли и за кохезионните фондове, като съгласно Бабиш страните-членки на Европейски Съюз би трябвало да имат повече въздействие върху тях.

Министър-председателят Бойко Борисов се съгласи с сътрудника си, че Дъблинското съглашение не работи дейно. Затова министър председателят съобщи, че би трябвало да се откри компромисен вид, като той упорства бежанците да минават границите в Европейски Съюз единствено посредством формалните ГКПП-та. Освен това Борисов прикани да се работи с дипломатични средства за подкрепяне на мирния развой в страните, откъдето идват бежанците, което ще спомогне за тяхното завръщане.

Бойко Борисов предлага още да се основат центрове по сигурност за бежанците, които да бъдат изнесени отвън Европейски Съюз. Според българския министър председател би трябвало да се удължи и съглашението с Турция. Той е на мнение, че нормализирането на връзките с Турция подсигурява по-сигурно присъединяване на южната съседка в НАТО.

Двамата министър председатели обърнаха внимание и на идния Голям съвет за обединен стандарт на храните, който ще се организира през април в София. Бабиш и Борисов се сплотиха, че това е доста значима тематика, на която би трябвало да се обърне изключително внимание.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР