Чешкият премиер Андрей Бабиш атакува огромния фонд на ЕС за

...
Чешкият премиер Андрей Бабиш атакува огромния фонд на ЕС за
Коментари Харесай

Бабиш: Спасителният фонд на ЕС е скалъпен в помощ на задлъжнелите държави

Чешкият министър председател Андрей Бабиш нападна големия фонд на Европейски Съюз за възобновяване на стопанската система след ковид в размер на 750 милиарда евро, като се аргументира, че той е желан от страните-членки, склонни към трупане на несъразмерен дълг.
" Критериите за възобновяване са пригодени за страни, които не са били толкоз виновни във връзка с дълга, бюджетната дисциплинираност или безработицата ", сподели Бабиш пред публицисти след диалози със словашкия си сътрудник Игор Матович в Прага.
Европейски Съюз предложи фонда за възобновяване „ Следващо потомство “ предходната седмица, само че най-големият пакет за стимулиране на блока незабавно провокира рецензия от страна на държавите-членки, склонни към строги разноски.
В публикация в броя в сряда на всекидневника „ ДНЕС “ Бабиш разкритикува размера на фонда, критериите за заплащания и обстоятелството, че той ще дава на членовете заеми. „ ДНЕС “ е благосъстоятелност на неговия холдинг “ Агроферт “, занимаващ се с хранителни артикули, химикали и медии.
Превърналият се в политик предприемач сподели също, че бюджетът на Европейски Съюз за 2021-2027 година не би трябвало да трансформира параметрите си поради фонда.
Централноевропейските посткомунистически страни в Централна Европа - Чешката република, Унгария, Полша и Словакия - би трябвало да обсъдят проекта на Европейски Съюз на 11 юни, преди срещата на Европейския съвет на 19 юни.
Матович сподели, че чака срещата, която ще се организира в югоизточния чешки град Леднице, да предложи взаимна позиция на по този начин наречената Вишеградска четворка.
" Виждаме, че актуалното положение на фонда не е в интерес на Чешката република или Унгария, и за това ще стане дума на срещата на 11 юни ", сподели той.
Бабиш и Матович също се договориха от четвъртък изцяло да отворят границата сред Чехия и Словакия, които до 1993 година бяха една страна.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 3 юни
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР