Чешкият парламент отмени решението си да повери надзора полицейските сили

...
Чешкият парламент отмени решението си да повери надзора полицейските сили
Коментари Харесай

Чехия отмени избора на полицай от времето на комунизма на ключов пост в парламента

Чешкият парламент анулира решението си да повери надзора полицейските сили на страната на някогашен член на особено полицейско звено от времето на комунизма, което се опита през 1989 година да потуши мирните митинги, довели до края на комунистическото ръководство в Чехословакия, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Вчера Зденек Ондрачек, който е народен представител от Комунистическата партия на Чехия и Моравия, бе определен за ръководител на парламентарната комисия за обща ревизия на силите за сигурност. След това обаче председателстващият съвещанието на долната камара на Народното събрание Радек Вондрачек разгласи гласуването за невалидно, защото Зденек Ондрачек получи 95 гласа, само че не е ясно дали е събрал нужното болшинство, тъй като се получи комплициране какъв брой от 200-те депутати са взели присъединяване в гласуването.

През 1989 година звеното, което оглавява, употребява бупалки, водни оръдия и полицейски кучета против стачкуващите, чиито митинги доведоха до Нежната гражданска война в Чехословакия. В " Ютюб " към този момент има оповестено изявление от същата година, в което той пази дейностите си и тези на сътрудниците си.

Безпрецедентното назначение на Ондрачек отпред на парламентарната комисия, която следи работата на силите за сигурност, наподобява, бе част от комплексните маневри на предприемача милиардер Андрей Бабиш и на неговата партия АНО да получат поддръжка за своето държавно управление на малцинството и от комунистите. Решението той да оглави Генералната ревизия на силите за сигурност към Народното събрание трябваше да е протегната ръка към комунистите и да докара до първия случай от краха на комунизма, при който крайнолевите - в този момент с 15 места в Народното събрание с 200 депутати - взимат пост с сходна тежест в Чехия.

 Чехия анулира избора на служител на реда от времето на комунизма на основен пост в Народното събрание
© Associated Press

Досега комунистите - които получиха най-лошия си резултат на изборите през октомври от близо век насам - се обрисуваха като единствената партия, намерено декларирала, че ще поддържа Бабиш. Премиерът, чиято партия получи по-малко от една трета от гласовете на вота (а никой не желае да влезе в коалиция с него) има време доникъде на януари да завоюва избор на съмнение, само че президентът Милош Земан към този момент сподели, че ще му разреши втори опит, в случай че първият е несполучлив.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР