Чешкият министър-председател Андрей Бабиш подписа споразумение за подялба на властта

...
Чешкият министър-председател Андрей Бабиш подписа споразумение за подялба на властта
Коментари Харесай

Чешкият премиер сключи сделка с комунистите

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш подписа съглашение за делба на властта с Комунистическата партия, което дава роля на крайнолявата политическа мощ в ръководството за пръв път от Нежната гражданска война през 1989 година, съобщи Българска телеграфна агенция.

Подписаното през днешния ден съглашение цели да обезпечи поддръжката на комунистите за съдружното държавно управление отпред с милиардера Бабиш при гласуването на вота на доверие в долната камара на Народното събрание на следващия ден, показва Асошиейтед прес.

В държавното управление на Бабиш влизат неговото центристко придвижване АНО и левите социалдемократи. То постави клетва на 27 юни, само че няма болшинство в долната камара и се нуждае от помощта на комунистите, с цел да остане на власт.

За да завоюва поддръжката им, Бабиш се съгласи с настояването им да бъдат обложени с налог компенсациите, които църквите в Чехия получават от страната поради тяхна благосъстоятелност, конфискувана от някогашния комунистически режим. Комунистическата партия изрично се опълчва на тези финансови обезщетения.

Сътрудничеството с комунистите е противоречив въпрос, който наскоро накара хиляди чехи да излязат на улицата и да показват против него.

Комунистическата партия следва твърда линия и е срещу участието на Чехия в НАТО, като поддържа другарски връзки с ръководещите комунисти в Куба, Китай и Северна Корея. Комунистите се опълчват и на изпращането на чешки войски на задачи в чужбина, изключително в трите балтийски републики и в Полша на фона на напрежението сред Русия и Запада.
Чешките комунисти акцентират, че Русия не съставлява опасност, показва АП.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР