Чешкият министър-председател Андрей Бабиш подписа споразумение за подялба на властта

...
Чешкият министър-председател Андрей Бабиш подписа споразумение за подялба на властта
Коментари Харесай

Чешкият премиер сключи сделка с комунистите преди утрешния вот на доверие

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш подписа съглашение за делба на властта с Комунистическата партия, което ще включи крайнолявата политическа мощ в ръководството за пръв път от Нежната гражданска война през 1989 година, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Подписаното през днешния ден съглашение цели да обезпечи поддръжката на комунистите за съдружното държавно управление отпред с милиардера Бабиш при гласуването на вота на доверие в долната камара на Народното събрание на следващия ден.

В държавното управление на Бабиш влизат неговото центристко придвижване АНО и левите социалдемократи. То постави клетва на 27 юни, само че няма болшинство в долната камара и се нуждае от помощта на комунистите, с цел да остане на власт.

Комунистическата партия следва твърда линия и е срещу участието на Чехия в НАТО, акцентира АП.

Комунистите дадоха знак, че са подготвени да поддържат държавното управление във вота, само че бяха ядосани от отхвърли на Бабиш да извърши настояванията им за понижаване на вноските във военните задачи на НАТО в чужбина, изключително в балтийските страни, както и за посланичество в надзорния ръб на най-голямата държавна енергийна компания ЧЕЗ.

В началото на юни хиляди чехи излязоха на протест в Прага, с цел да стачкуват против Бабиш и против предоставената му опция да опита да сформира държавно управление, макар че е разследван за машинация. Те стачкуваха и против първото присъединяване във властта на Комунистическата партия след рухването на комунизма през 1989 година Положението на Бабиш се усложнява и от изказванията, че по времето на комунизма е сътрудничил на някогашната загадка полиция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР