Чешкият министър на здравеопазването Ян Блатни отказа да разреши използването

...
Чешкият министър на здравеопазването Ян Блатни отказа да разреши използването
Коментари Харесай

Чехия се отказа да разреши руската ваксина Спутник V без одобрение от ЕС

Чешкият министър на опазването на здравето Ян Блатни отхвърли да позволи потреблението в страната му на съветската ваксина против ковид " Спутник V " без предварителна регистрация на препарата от Европейската организация по медикаментите (ЕМА). Политикът съобщи това пред депутатите в долната камара на Народното събрание, заяви чешката телевизия, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Няма да отпущам на " Спутник V " изключение от настоящите правила за регистрацията на медикаменти за потребление в Чехия ", акцентира Блатни. " Моята позиция няма да се промени, до момента в който аз съм министър. Ваксинацията в републиката ще се прави единствено с препарати, позволени за потребление от ЕМА.

Изключение за " Спутник V " от настоящите правила в Евросъюза за потребление на нови лекарствени препарати са дали за потребление на националната си територия единствено министерствата на опазването на здравето на Унгария и Словакия, напомни Блатни.

По думите му все още Чехия е получила 1 274 250 дози от ваксини, утвърдени за приложимост в Европейски Съюз. През март в републиката всекидневно против ковид ще бъдат имунизирани по 35 000 души, а през април този брой ще нарасне минимум два пъти. До края на август ще може да бъде имунизирано до 85 на 100 от популацията.

По-рано президентът Милош Земан съобщи, че Чехия чака доставка на съветската ваксина " Спутник V ", а министър председателят Андрей Бабиш сподели, че страната му може да употребява тази ваксина.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР