Чешкият милиардер Петр Келнер е останал единственият желаещ да купи

Чешкият милиардер Петр Келнер е останал единственият желаещ да купи ...

След като изпусна Нова телевизия, Петр Келнер може и да вземе bTV.

Чешкият милиардер Петр Келнер е останал единственият желаещ да купи медийната група Central European Media (CME), която притежава българската телевизия bTV, пише чешкото издание "Хосподарске новини", както и някои словашки медии.
През последните две години европейската медийна група Central European Media, част от американската AT&T, продаде част от активите си в Централна и Източна Европа. През март групата обяви, че е започнала "преразглеждане на стратегическите опции, включително евентуална продажба на компанията". Оттогава текат различни спекулации дали ще бъдат продадени отделни телевизии или цялата група, която оперира в пет държави - в Словакия държи телевизия Markiza, в Чехия - TV Nova, в Румъния - PRO TV, в Словения - Kanal A, POP TV и други, а в България - bTV, Ринг ТВ, както и тематичните канали bTV Comedy, bTV Action, bTV Cinema и bTV Lady, пише в. "24 часа".
В началото имало няколко кандидати за покупката на CME, като впоследствие останали двама - инвестиционната група PPF на Петр Келнер и американската медийна компания Discovery. "Хосподарске новини" обаче пише, че Discovery вече няма интерес към сделката, което значи, че Келнер остава единственият кандидат. Източник на чешката медия потвърждава, че става въпрос за продажбата на цялата медийна група. В статията обаче се поставя под съмнение дали при евентуална покупка от страна на Келнер, той ще запази всички телевизионни канали в Централна и Източна Европа.
Според "Хосподарске новини" окончателно решение за сделката е трябвало да бъде взето до края на юли или началото на август, но то се е забавило заради спорове за цената
PPF не за първи път се опитва да придобие CME - през 2017 година тя отново участва в наддаване за медийната група, но се отказа. Тогава кандидати останаха китайската CEFC и чешко-словашката Penta Investments. Освен това групата на Келнер е притежавала чешката телевизия TV Nova между 2002 и 2004 година, но след това я продава на CME.
Келнер не за първи път се пробва да придобие и българска телевизия, като участва неуспешно в сделката за "Нова телевизия". КЗК спря офертата, а какви бяха мотивите и колко странни бяха те - припомнете си в този материал!
Келнер, който е смятан за най-богатия чех, успя успешно да приключи друга сделка у нас - тази за Telenor. Той взе от норвежците бизнеса не само в България, но и в Унгария, Сърбия и Черна гора.

Източник: actualno.com