Чешкият гражданин Никола Молчан който преди години е бил заподозрян

...
Чешкият гражданин Никола Молчан който преди години е бил заподозрян
Коментари Харесай

СКАНДАЛЪТ СЕ РАЗРАСТВА! Заподозрян в убийство преди години чех бил в екипа на “Инерком”

Чешкият жител Никола Молчан който преди години е бил обвинен за ликвидиране, се оказал в екипа на “Инерком’- купувачът на българските активи на най- голамото електроразпределително предпирятие у нас ЧЕЗ. Това са съобщшлш два източника на “Клуб Z”, единият от които е от ЧЕЗ. Молчан е участвал на срещата на 13 март 2018г. Между екипа на “Инерком” и управлението на ЧЕЗ- България.

47- годишният Молчан е бил в състава на групата, доведена от страната на кандидат-купувача на българския бизнес на чешката държавна компания. Той не е бил измежду лицата, посочени за наблюдаващи на договорката. Според осведомени източници Молчан е индивидът, който щял да е връзка мужде “Инерком’ и ЧЕЗ. До момента от Инерком не са коментирали в какво качество Молчан е участвал на срещата.

По данни на Търговския указател Никола Молчан има няколко настоящи компании в България. Сред тях са “Фреш кафе и фууд” ООД, “Булгар инвест”, ООД “Бохемия сити” ООД(в съдружничество с трима чехи- петр Клишем, Едуард Клишем и Ладислав Новак), Дем- 2004 ООД, Топ инженеринг ООД, ЕСПА- България ООД, Де.ни 2007 ООД.

През 2009 година Никола Мочан е арестуван по обвиняване в ликвидиране в България. Той е упрекнат, че е прострелял съдружника си във компанията Бохеми сити- Либор Мировск. Трупът на Мировски е бил открит на 29 октомври 2008г сред селата Бистриза и Железница до София. Той бил погубен в тил с 4 патрона от 7.65-милеметрово оръжие. По- късно сестра му Петра Мировска идва в България, с цел да търси истината за убийството на брат си.

Молчан и убитият Мировски имали строителен бизнес у нас- Според обявата в български и чешки медии те стартират да построяват ваканционен комплекс кръй Слънчев бряг и били утвърдени за заем от над 700 000 евро отбългарската банка.

Източници осведомени с следствието на гибелта на Мировски, разясниха че фактически има улики против Молчан, само че по- голамата част от соказателствата били косвени. Например, че по разпечатката на клетките на телефоните на двамата се вижда, че те са били дружно на лобното място. Други от обстоятелствата оборвали защитната му версия. Така да вземем за пример Молчан се опитал да вкара, посредством служители на реда, информация в системат на граничния пункт на летище София за това, че съдружникът му е напуснал България след датата на убийството.

Молчан е арестуван, само че в следствие освободен от Софийския апелативен съд. Магистратите даже не му постановат никаква мярка мярка за неотклонение. Те одобряват, че по никакъв метод не може да се направи съмнение, че Молчан е причинител на убийствот.

По случая българските управляващи са си сътрудниели с представители на отдела за битка с проведената престъпност на чешката полиция. Смята се, че Молчан изпратил мобилния телефон на Мировки назад в Чехия по пощальон, който да изпраща текстови известия, с цел да наподобява, като че ли е жив и се е завърнал в Чехия. Твърди се още, че Молчан е подкупил служителите на реда на летището в София, с цел да записва паспорта на Мировски, че все едно е напуснал страната.

Тогавашниат полицейски аташе на Чехия за Източна Едропа- Давид Родр споделя, че е бил сюрпризиран от позвъняването на Никола Молчан от съда предив събраните доказателства. Цитиран от организация Фокус, давид Родр споделя, че у Молчан са били открити персоналните движимости на жертвата. Посочва вероятността да е подкупил двама чиновници от софийското летище. Съобщава и че а получили опертанивна непотвърдена информация, че за освобождението на Молчан е бил заплатен откуп.

Никола Молчан е бил разследван за убийството в ехия през 1998 и през 2001, пишат чешки медии през 2009 година. Те цитират и думи на састрата на убития Мировски- Петра. Тя споделя, че има косвени доказателства, че съдията не е взел решение на основата на обстоятелствата и доказателствата при стартирането на Молчан и че в тази ситуация е забъркан финансов корупционен претекст.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР