Чешки изследователи установиха, че самците от вида Thanatus fabricii хапят

...
Чешки изследователи установиха, че самците от вида Thanatus fabricii хапят
Коментари Харесай

Паяци връзват партньорките си, за да не бъдат изядени

Чешки откриватели откриха, че самците от типа Thanatus fabricii хапят и връзват партньорките си по време на любовния обред, с цел да не бъдат изядени, написа сп. "Енимъл бихейвиър ".

Това държание не е доста постоянно срещано събитие измежду тези инсекти, тъй като в доста случаи мъжките екземпляри биват изяждани от женската, откакто изпълнят биологичната си функционалност.

"Паяците Thanatus fabricii от време на време ухажват с часове женските, само че най-после им се нахвърлят и ги обездвижват, като ги оплитат в паяжината си ", разяснява авторката на изследването Ленка Сентенска от Масариковия университет.

Самците опаковат крачката и тялото на женските, като по този метод ги обездвижват. След това пристъпват към оплождането им. Когато съешаването завърши, самките остават в това състояние, без да мърдат, преди да се освободят от паяжината.

След това женските екземпляри изпитват усложнение при ловуването.

С тази техника паяците от Thanatus fabricii се оправят с канибализма. Но 11 % от събратята им от други типове нямат този късмет и биват изяждани от обичаната си още преди смешаването, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР