Чешки играчки, създавани през последните 100 години до наши дни,

...
Чешки играчки, създавани през последните 100 години до наши дни,
Коментари Харесай

Показват чешки играчки от последните 100 г.

Чешки играчки, създавани през последните 100 години до наши дни, ще бъдат показани в изложбата " Mini Wonders - Чешката играчка през вчерашния ден и през днешния ден ", която ще бъде открита на 29 май от 18 часа в Чешкия център в София и ще продължи до 19 юни, а по-късно ще бъде показана и в Бургас. Това оповестиха от Чешкия център.

Надуваемият бивол на Либуше Никлова и дървеният слон на Ладислав Сутнар ще бъдат измежду играчките, които идват в България с помощта на плана, квалифициран от куратора Тереза Брутхансова.

Ще бъдат показани както работи на модерни създатели, по този начин и емблематични артикули, които са оставили диря в историята на чешката просвета през последните 100 години и се създават до през днешния ден. Най-старият експонат в изложбата е от 1920 година, а най-новите са основани през последните години.

Чешката играчка се трансформира в пример в интернационален проект. Има големи триумфи на Световното ревю в Брюксел през 1958 година, където основна роля в експозицията, ориентирана към детския свят, има Иржи Трънка, дружно с Виктор Фиксъл и Вацлав Кубата.

В по-новата история интерес към детската играчка буди ретроспективата на Либуше Никлова, показана през 2011 година в парижкия Музей на декоративните изкуства под името " Радостната пластмаса ". Година по-късно чешки играчки са включени в плана " Столетието на детето ", показан в нюйоркския Музей на модерното изкуство.

Изложбата показва играчката като знак на детството, насладата и творчеството. Играчките пробуждат и развиват въображението и интелигентността на детето, сетивните и моторните му умения. Те въплъщават дребните чудеса на света, които могат да вършат магии, означават организаторите
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР