Чешката столица Прага кръщава площада, където се намира посолството на

...
Чешката столица Прага кръщава площада, където се намира посолството на
Коментари Харесай

Прага кръщава площада пред руското посолство на Немцов

Чешката столица Прага кръщава площада, където се намира посолството на Русия, на Борис Немцов – някогашен вицепремиер на Руската федерация и опозиционен водач, погубен през 2015 година, предава Франс прес, представена от БНР.

Общинските съветници на TOP 09 ще поддържат преименуването на площада, където е ситуирано посолството на пл. „ Борис Немцов “, разгласи в Туитър евродепутатът Иржи Поспишил, който е водач на партията TOP 09. Други огромни партии в Общинския съвет на Прага към този момент поддържаха преименуването на площада.

Според чешки медии гласуването ще е по-късно този месец, като площадът може да получи ново име на 27 февруари – на 5-ата годишнина от гибелта на Немцов.

Общинските съветници в Прага, водени от кмет на антисистемната Пиратска партия, наскоро провокираха звук и с различен външнополитически ход. Прага се отдръпна от побратимяването с Пекин през октомври предходната година в митинг против политиката на обединен Китай. През януари бе подписано съглашение с Тайпе – столица на Тайван, който Пекин счита за отцепническа провинция.

През 2018 година - на третата година от убийството на съветския политик Борис Немцов, площад пред съветското посолство във Вашингтон също бе наименуван на името на разстреляния в Москва съветски опозиционер.  Новото название влезе в действие от 27 февруари - деня на убийството му. Според мнението на градския съвет на Вашингтон това ще стане " мемориал в чест на Немцов, който е невероятно да бъде отстранен ".

За убийството на Немцов бяха наказани петима чеченци, които получиха присъди от 11 до 20 години отнемане от независимост. Те не се признаха за отговорни. Поръчителите на разстрела по този начин и не са открити.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР