Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) обяви, че оттегля кандидатурата си за

...
Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) обяви, че оттегля кандидатурата си за
Коментари Харесай

Чехия се отдалечи от опасността от политическа криза

Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП) разгласи, че отдръпва кандидатурата си за нов министър на културата, която стана причина за остра рецесия, проточила се от средата на май, в политическия живот на страната, в резултат на отхвърли на чешкия президент Милош Земан да одобри номинацията, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

ЧСДП, издигнала за поста един от членовете си, Михал Шмарда, заплаши на няколко пъти през последните седмици, че ще напусне ръководещата коалиция с популисткото придвижване АНО ( " Действие на недоволните жители " ) на премиера Андрей Бабиш. Това сътвори заплаха от рухване от власт на държавното управление на Бабиш, което също така е подложено на натиска на улични митинги, настояващи за неговата оставка.

Чешкият президент намерено разкритикува и сложи под въпрос компетентността на Шмарда, кмет на Нове Место на Морава, град с 10 хиляди поданици, ситуиран на 150 км югоизточно от столицата Прага.

През май Бабиш, водач на партия АНО, изиска от президента да смени министъра на културата Антонин Станек по гледище на по-малкия член на ръководещата коалиция - социалдемократите. След отсрочване Земан уволни Станек в края на предишния месец.

След това обаче чешкият президент отхвърли да одобри оферти му претендент за поста - Михал Шмарда. В изказване Земан се аргументира, че Шмарда в никакъв случай не е работил в областта на културата и е неприспособим за поста.

Социалдемократите дадоха да се разбере, че назначението на Шмарда е изискване за тяхното оставане в обединението.

Съгласно конституцията на Чехия президентът би трябвало да одобри препоръчаните му от премиера назначения за министри. Експерти настояват, че президентът няма право да постанова несъгласие върху кандидатурите, само че той е правил това неведнъж.

Казусът се корени в противоречивото решение на Станек да уволни шефа на Националната изложба в Прага. В средата на май Станек предложи да се отдръпна от поста, само че президентът съобщи, че той не би трябвало да подава оставка, защото е разкрил корупция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР