Чешката република ще ограничи употребата на веществата, съдържащи противоречивият глифозатен

...
Чешката република ще ограничи употребата на веществата, съдържащи противоречивият глифозатен
Коментари Харесай

Чехия ограничава употребата на глифозат

Чешката република ще ограничи използването на веществата, съдържащи спореният глифозатен препарат за битка с плевелите, считано от идната година, заяви министерството на земеделието в на 17 септември, заяви БГНЕС.
Глифозатът е показан през 1974 година от американския агрогигант „ Монсанто “ под марката Roundup. По-рано тази година „ Монсанто “ беше напълно добита от немския исполин „ Байер “.
Проучване на Световната здравна организация откри, че глифозатът евентуално предизвиква рак, само че изследванията, извършени от този момент не потвърдиха този извод.
Чешката република ще забрани общата приложимост на глифозат като средство за битка с плевелите и като сътрудник за ускорение на зреенето на растенията, се споделя в изказване на министерството.
" Тези субстанции ще бъдат употребявани единствено в случаите, когато не може да се употребява различен ефикасен способ ", сподели министърът на земеделието Мирослав Томан.
Министерството също съобщи, че използването на глифозат в Чешката република е спаднала от 935 000 литра през 2013 година на 750 000 литра през предходната година.
Миналата година Европейски Съюз взе решение да продължи лиценза за използването на хербицида с пет години до 2022 година. 18 от 28-те страни членки гласоподаваха в поддръжка на това. След одобрилите продължаването на лиценза бяха Чехия и Германия. Но Европейски Съюз позволи на всяка от страните в съюза да взема решение сама за себе си дали да вкарва ограничавания при използването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР