Чешката република е най-големият износител на детски играчки в Европейския

...
Чешката република е най-големият износител на детски играчки в Европейския
Коментари Харесай

Чехия е най-големият износител на играчки в Европа

Чешката република е най-големият експортьор на детски играчки в Европейския съюз, изнасяйки продукция за над 2 милиарда евро годишно. Страната изпреварва даже Германия, съгласно изследване на UniCredit за износа на играчки, представено от Emerging Europe.

Заедно със прилежаща Словакия, Чехия е най-бързо развиващият се експортьор на играчки в Европейски Съюз от 2004 година насам. Стойността на износа на играчки в двете страни се е нараснала повече от 10 пъти спрямо 2005 година

2/3 от общото произвеждане се дължи на марки като Lego и Playmobil, само че източноевропейската страна създава и разнородни други дребни комплекти и кукли.

 Чехия може да увеличи пенсиите, без да се трансформира в Гърция
Най-богатата източноевропейска страна, която може да увеличи пенсиите, без да се трансформира в Гърция

Правителството желае да вдигне възнагражденията в обществения бранш, както и минималната заплата

В момента датската компания има над 2000 служащи във фабриката си в Кладно, която през 2016 година беше доста разширена и осъвременена.

" Чешката република пое тази водеща позиция на европейския пазар във връзка с износа на играчки от Германия през 2012 година, основно поради прехвърлянето на производството на играчки Lego от западните страни, основно от родната страна на Lego Дания ", споделя пред Радио Прага Патрик Рожумберски, старши икономист на UniCredit Bank в страната.

" Конструкторските комплекти или играчките от пластмаси и дребните модели играят най-голяма роля в общия експорт на играчки от Чехия ", показва Рожумберски.

 Lego към този момент в никакъв случай няма да е същата: Компанията няма да прави играчки от пластмаса
Lego към този момент в никакъв случай няма да е същата: Компанията няма да прави играчки от пластмаса

Компанията желае да прави цветните си тухлички от устойчиви материали

" Дори и без Lego чехите ще продължат да бъдат вторите най-големи експортьори на играчки в Европейски Съюз ", твърди анализаторът на UniCredit Bank Любомир Коршнак.

Според изследването на UniCredit единствено 4 страни от Европейски Съюз изнасят повече играчки, в сравнение с внасят, а 3 от тях са в Централна Европа - Чехия, Словакия, Унгария (четвъртата е Малта).

" В допълнение към Словакия и Чешката република, доста нарастване на износа на детски играчки също е регистрирано в Естония, Гърция и Полша ", показва Коршнак.

 Европа може да остане без Lego за Коледа
Европа може да остане без Lego за Коледа

Компанията за конструктори не смогва на търсенето

Централна и Източна Европа има сериознитрадиции в производството на играчки, което комбинирано със относително ниските разноски за труд, я трансформира в мечтана дестинация за най-големите производители на играчки.

Годишният размер на износа на човек в Чехия възлиза на съвсем 200 евро, което я слага на второ място след Малта по този индикатор.

В момента всички страни от Европейски Съюз изнасят повече играчки, в сравнение с през 2005 година, като най-малкото нарастване е по-малко от 5% (в Италия). Оттогава междинният експорт на играчки се е нараснал със 150% в страните от Европейски Съюз.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР