Чешката република досега не е открила никакви повишени нива на

...
Чешката република досега не е открила никакви повишени нива на
Коментари Харесай

Чехия не е установила вредни пестициди в украинското зърно

Чешката република до момента не е разкрила никакви нараснали равнища на пестициди, плесенни отрови и други замърсители при инспекции на зърно, храна за животни и различен селскостопански импорт от Украйна, заяви ДПА, базирайки се на изказване на чешкия аграрни министър Зденек Некула.

Според министъра няма причина за " ненужна суматоха ". Той повтори, че се опълчва на едностранна възбрана за вноса на украинско зърно.

В момента се ревизира на практика целият импорт на селскостопански артикули от атакуваната от Русия страна. Пробите се тестват за повече от 400 субстанции всяка, в това число останки от пестициди и тежки метали като олово и кадмий. 

Коментарът на Некула идва в миг, когато износът на украинско зърно за страните от Вишеградската група, които с изключение на Чешката република включват Полша, Унгария и Словакия, е подложен на инспекции. Всички страни от Вишеградската група са членки на Европейския съюз.

Миналия петък Словакия забрани продажбата на украинска пшеница като храна и храна за животни до второ разпореждане заради съществуването на пестициди. Това беше последвано през уикенда от Полша, която забрани вноса на зърно и други селскостопански артикули от източната си съседка. Унгария също забрани някои украински селскостопански артикули.

В понеделник Европейската комисия разкритикува тези решения, отбелязвайки, че Европейски Съюз, а не обособените страни членки, взема решения по отношение на комерсиалните политики.

Същевременно във вторник Полша и Украйна реализираха съглашение в разногласието си за пренасищането на пазара с на ниска цена украинско зърно, което накара полските фермери да се почувстват застрашени.

" Успешно приключихме договарянията с украинската страна за преноса на артикули от Украйна през Полша ", заяви полският министър на земеделието Роберт Телус късно във вторник.

Вчера българското държавно управление взе решение, с което лимитира краткотрайно достъпа на редица артикули с генезис Украйна до територията на нашата страна, отбелязва Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР