Чешката република активно се готви да прехвърли своите петролни рафинерии

...
Чешката република активно се готви да прехвърли своите петролни рафинерии
Коментари Харесай

Европа се готви да живее без „Дружба“

Чешката република интензивно се готви да трансферира своите петролни рафинерии на неруски нефт. И макар че изпомпването на гориво за тази страна, както и за Унгария и Словакия, е освободено от наказания, Прага признава, че доставките на черно злато могат да спрат когато и да е. Защо?

Прага се готви да се откаже от съветски нефт, който идва по петролопровод до чешките рафинерии. За тази цел през октомври републиката организира триседмични проби, които потвърдиха, че чешките рафинерии са подготвени да преминат към неруски нефт. За да извършите това, е належащо единствено да завършат увеличението на потенциала на тръбопровода ТАЛ, което е планувано до края на 2024 година

В същото време има други страни в Европейски Съюз, които не престават да купуват съветски нефт за производството на петролни артикули. Първоначално това бяха Германия, Полша, Унгария, Словакия и Чехия. През 2022 година Германия и Полша изпомпваха общо 480 хиляди барела дневно съветски нефт през северния клон на „ Дружба “. Чешката република, Унгария и Словакия получаваха 290 хиляди барела дневно посредством южното отклонение на „ Дружба. “

Ембаргото, признато от Европейски Съюз върху съветския нефт, не разрешава доставките му единствено по море, само че беше решено да се резервира закупуването на съветски нефт по водопровод. Първоначално в шестия пакет от наказания Брюксел искаше да вкара цялостна възбрана за всевъзможни доставки на съветски нефт. Унгария обаче не се съгласи на този вид и едно „ не “ съгласно разпоредбите на Европейска комисия е задоволително, с цел да не одобри наказания. Затова Европейски Съюз трябваше да направи изключения за доставките на съветски нефт по тръбопровода " Дружба ", като в този вид глобите бяха утвърдени от всички членове на съюза.

В началото на 2023 година обаче Германия по своя самодейност отхвърли да купува съветски нефт по този водопровод. Полша продължи да го получава по контракт с „ Татнефт “, само че доставките бяха спрени през февруари от съветска страна заради липса на маршрутни поръчки и митническо оформяне.

През лятото, в 11-ия пакет от наказания, Европейски Съюз закрепи възбрана за доставки на нефт от Русия по северното отклонение на линията на „ Дружба “, което отиваше към Германия и Полша. Това беше по-скоро алегоричен жест, защото тези доставки към този момент не бяха налични. Но беше належащо да се затвори противоположният път за Германия, с цел да не промени решението си и да възобнови закупуването на съветски нефт при огромна потребност.

„ Не всички, само че доста рафинерии в Европа са проектирани за съветския вид нефт „ Урал “, защото са издигнати по руско време. Рафинерията е особено издигната до петролопровода „ Дружба “ за превозване и преправка на руски нефт. Полски, немски, чехословашки и маджарски рафинерии са издигнати като обединен комплекс с „ Дружба “. Колкото по-различен е сортът нефт от „ Урал “, който възнамерява да преработва заводът, толкоз повече пари би трябвало да се влагат в модернизацията на рафинерията “, изяснява Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление и Фонда за национална енергийна сигурност.

„ Всяка рафинерия е проектирана за избран тип нефт. Но това не значи, че рафинерията не може да преработва различен вид, само че успеваемостта на рафинирането при прекосяване към различен клас може да намалее. Практиката на множеството европейски страни да се откажат от съветския нефт сподели, че този проблем може да бъде решен посредством дребна смяна в конфигурацията на избрана рафинерия “, споделя Сергей Кауфман, анализатор във финансовата група „ Финам “.

Въпреки това, не всички европейски рафинерии се оправиха с тази задача, защото отводът от съветски нефт тази година сподели понижаване на европейските размери на пречистване. Европейските рафинерии, които минаха към по-скъп неруски нефт, се оплакаха от внезапен спад на облагите.

Руският нефт и " Дружба " носят положителни доходи на европейските рафинерии и всяка различна скица ще бъде по-малко стопански преференциална, счита Юшков. Първо, разноските за доставка на съветски нефт са по-ниски, защото той отива напряко от производителите до потребителите по водопровод.

„ Трябва да се търси различен нефт на международния пазар, а доставката му ще бъде по-скъпа. В случая с Чехия приказваме за нуждата да се заплати доставката по море на различен нефт до пристанището на Италия, по-късно за прекачване и зареждане на нефт в водопровод и по-късно за изпомпването му през него “, споделя Юшков.

Второ, съветският нефт се търгува с отстъпка по отношение на международните цени. Въпреки че отстъпката към този момент е понижена от 30 на 10 $ за барел, това към момента е доста нарастване за стопанската система на рафинерията и даже разлика от пет $ има значение, отбелязва Юшков. Това значи, че различният нефт ще коства повече, което ще понижи маржа на рафинерията. „ Сега главната свръхпечалба от отстъпката за „ Урал “ се подава в рафинерията “, споделя Кауфман.

Въпреки обстоятелството, че закупуването и преработката на различен нефт е по-малко стопански преференциално за рафинериите, Чехия към момента тества неруски нефт. Защото се опасява от по-строги наказания против Москва, а това може да докара до възбрана на вноса на съветски нефт по южното отклонение на „ Дружба. “

„ Спиране на доставките на нефт през „ Дружба “ може да се случи и без наказания. Тъй като петролът тече към Чешката република, Словакия и Унгария през петролопровода „ Дружба “ пренос през Украйна. И тук има два разновидността за развиване на събитията. Украйна може да затвори тръбопровода по политически аргументи или да разгласи вреди на тръбопровода, макар че Русия не нападна инфраструктура, обвързвана с „ Дружба “. Вторият вид: Украйна просто дефинира забранителни цени за изпомпване на нефт през тръбопровода и убива икономическата изпълнимост на тръбопроводните доставки на съветски нефт, даже като се вземе поради неговата отстъпка. Миналата година Украйна към този момент усили цената на преноса няколко пъти “, споделя Юшков.

Ако доставките на нефт за Европейски Съюз по тръбопроводи бъдат дефинитивно прекъснати, това може да докара до дефицит и повишаване на цените на горивата в страните, подвластни от доставките от Русия. Ситуацията в Чехия е по-лесна, защото в края на 2024 година ще се появи инфраструктурата за физическо снабдяване на въпреки и по-скъп нефт до рафинериите. Унгария е в по-лоша обстановка, тъй че най-вероятно ще отбрани продължаването на доставките по „ Дружба “

„ По южното отклонение на „ Дружба “ петролът се доставя на страни без изход на море, т.е., с цел да внасят различен нефт, те би трябвало да изградят съответната инфраструктура, което лишава време. Докато продължава този временен интервал, тези страни имат позволение да внасят нефт от Русия. Унгария е изключително подвластна от доставките от Русия, само че към момента не възнамерява да премине към различни източници “, заключава Кауфман.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР