Чешката полиция тази сутрин отправи предупредителни изстрели във въздуха, преди

...
Чешката полиция тази сутрин отправи предупредителни изстрели във въздуха, преди
Коментари Харесай

Чехия поднови проверките по границата си със Словакия на фона на нова миграционна вълна

Чешката полиция тази заран насочи предупредителни изстрели във въздуха, преди да задържи водач на микробус, пренасящ 15 мигранти, откакто Чехия и Австрия възобновиха инспекциите по границите си със Словакия на фона на нова миграционна вълна, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Мигрантска рецесия 678

В Чехия от през вчерашния ден на 27 контролно-пропускателни пункта на границата със Словакия се вършат гранични инспекции. Австрия отвори на границата си със Словакия 11 пункта.

Чешката полиция заяви за тапи и изключително претрупан трафик на тежкотоварните транспортни средства.

Първоначално инспекциите ще се правят в продължение на 10 дни.

Австрия, Чехия и Словакия са част от безвизовото Шенгенско пространство, в което по принцип има свободно придвижване на хората. Държави от Шенгенското пространство са вкарвали и преди краткотраен граничен надзор по разнообразни аргументи, в това число за ограничение на противозаконната миграция и за попречване на разпространяването на ковид.

През първите 8 часа на засиления граничен надзор на чешка територия са арестувани към 120 незаконни мигранти и 9 трафиканти, заяви чешката полиция.

" Целта не е да се усложнява живота на чешките и словашките жители. Целта е да стане ясно на контрабандистите, които са същинските нарушители, че имат преграда на границата ", съобщи министърът на вътрешните работи на Чехия Вит Ракушан.

Той сподели това, откакто министър председателят на Словакия Едуард Хегер разкритикува мярката. До края на 1992 година Чехия и Словакия бяха една страна - Чехословакия.

Чехия, която сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, " ще постави оптимални старания, с цел да откри общоевропейско решение " на казуса с незаконната миграция, съобщи още Ракушан.

Словакия желае да помогне за укрепване на външната граница на Шенгенското пространство сред Унгария и Сърбия, с цел да се ограничи потокът от мигранти. Словашкият министър на вътрешните работи Роман Микулец сподели, че в случай че диалозите със прилежащите страни не доведат до решение, страната му също ще стартира гранични инспекции.

След като Русия нахлу в Украйна, Чехия одобри към 430 000 украински бежанци. Ракушан посочи, че мярката не е обвързвана с бягащите от войната в Украйна, а с противозаконната миграция.

Министерството на вътрешните работи на Чехия сподели, че инспекциите са нужни, откакто тази година управляващите са задържали близо 12 000 мигранти, множеството от които - от Сирия. Това е доста повече от 8500-те хиляди индивида, минали нелегално чешките граници по време на предходната всеобща миграционна вълна в Европа през 2015 година, когато Чехия не бе част от главния бежански маршрут. През тази година са задържани към 125 трафиканти на хора, което е доста нарастване в съпоставения с предишни години.

Мигрантите употребяват Чехия като директна точка по пътя си най-вече от Турция към западноевропейски страни и не аплайват за леговище в страната.

" Разбира се, съществува заплаха " прилежаща Германия, която е основен сътрудник на Чехия, също да стартира инспекции по двустранната граница. " Правим всичко допустимо, с цел да предотвратим това ", съобщи чешкият вътрешен министър след диалози с представители на немските управляващи.

Чехия, дружно с Унгария и Полша, отхвърли да се съобрази с програмата за настаняване на бежанци, стартирана от Европейската комисия, откакто през 2015 година в Европейски Съюз влязоха над един милион мигранти, по-голямата част от които бягаха от войната в Сирия и Ирак.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР