Чешката полиция обяви снощи, че започва разследване по въпроса дали

...
Чешката полиция обяви снощи, че започва разследване по въпроса дали
Коментари Харесай

Здравето на чешкия президент разпали политическа криза

Чешката полиция разгласи нощес, че стартира следствие по въпроса дали високопоставени съветници на президента Милош Земан са направили закононарушение, като не са споделили положението му с обществеността, нито с ръководещите. Разследването, съгласно чешки медии, е за " закононарушения против републиката ".

Началникът на кабинета на Земан, Вратислав Минар, е под напън да подаде оставка поради това безмълвие.
Състоянието на Земан е било обявявано в елементи, откогато той бе признат в болница този месец. Известно е, че страда от диабет и невропатия, както и че е лекуван от затруднения при хронично заболяване и е в устойчиво положение. В чешки медии и последвали затруднения.
Вчера ръководителят на Сената Милош Вистърчил цитира данни от болничното заведение, където е настанен, съгласно които президентът е некадърен да извършва отговорностите си и не се чака скоро да се върне на работа.

Усложнения

Тази здравна рецесия идва в изключително несъответствуващ миг в Чехия и отваря и политическа. Чехите гласоподаваха за парламент по-рано този месец и нанесоха на управлявалата до момента партия АНО на премиера Андрей Бабиш. Министър-председателят към този момент бе влезнал в светлината на прожекторите дни по-рано с появяването на името му в досиетата " Пандора ".

Земан поддържаше Бабиш (въпреки комплицираните връзки сред двамата), а негови дейности са нужни, с цел да продължи процедурата за сформиране на държавно управление, като връчи управнически мандат - нещо, което досегашната съпротива, наподобява, е в положение да направи.

Изборите бяха на 8 и 9 октомври, а президентът постъпи в болница ден по-късно. Според Вистърчил Минар бил осведомен за положението на Земан на 13 октомври, само че не споделил никаква информация, а вместо това завел ръководителя на Народното събрание при президента на 14 октомври и съобщил, че е подписан декрет за привикване на законодателния орган. Разследването на полицията стига даже до въпроса дали подписът на този документ не е подправен.

Минар не е отвърнал на претенции за коментар от организации като " Ройтерс ", само че е заявявал преди, че единствено Земан може да го в профил. Говорителят на президента разгласява в " Туитър " размишления за моменти в чешката история, когато суверенитетът на страната е бил заплашен.

Процедурата в Сената

В резултат на отчета от болничното заведение към този момент стартира спор за това дали президентът да бъде освободен от отговорностите си за времето, в което не е в положение да ги извършва. Комисията по конституционни въпроси към горната камара пък го разгласи за неспособен да извършва отговорностите си по здравословни аргументи по думите на ръководителя ѝ Зденек Храба.

Мярката ще би трябвало да бъде утвърдена от двете камари на Народното събрание с нормално болшинство. След това пълномощията на президента краткотрайно ще бъдат изпълнявани от премиера и ръководителите на двете камари на Народното събрание, макар че Земан ще остане президент. Вероятният предстоящ министър председател Петр Фиала.

Бабиш прикани да не се прибързва с предприемането на тази стъпка, въпреки да твърди, че е подготвен да съобщи властта без проблеми. Министър-председателят също поддържа оставката на Минар.

Не се чака да бъде взето решение преди 8 ноември, когато новоизбраната Камара на депутатите, долната камара на Народното събрание, се събира за първата си сесия. Мнозинство обаче ще се реализира елементарно, тъй като след вота опозицията управлява и двете камари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР