Чешката компания Rezolv Energy ще построи най-голямата фотоволтаична централа в

...
Чешката компания Rezolv Energy ще построи най-голямата фотоволтаична централа в
Коментари Харесай

Летището на Силистра се превръща в най-големия соларен парк в България

Чешката компания Rezolv Energy ще построи най-голямата фотоволтаична централа в България с мощ 229 MW. Тя ще се намира в община Силистра.

Очаква се градежът и да стартира преди края на тази година и да завърши при започване на 2025 година Любопитно е името, което ще ѝ бъде обещано, а точно " Свети Георги ". Това излиза наяве от известие на компанията Rezolv Energy, чийто бизнес е с фокус върху Централна и Югоизточна Европа.

Чешката компания закупи плана от българската YGY Industries JSC, която е благосъстоятелност на Явор Георгиев. Централата ще е с повърхност от 165 хектара, а потенциалът на произвеждане на сила ще бъде еднакъв на 13% от актуалното произвеждане на слънчева сила в България, съгласно Rezolv Energy.

" Свети Георги " ще бъде построена на мястото на бившето летище Силистра, което към този момент не е в употреба.

Ще бъдат конфигурирани 400 000 слънчеви панела, а междинното годишно произвеждане на електрическа енергия ще е 313 гигаватчаса (GWh).

Електричеството ще се продава на търговски и индустриални консуматори посредством дълготрайни контракти за закупуване на електрическа енергия.

Очаква се планът ще сътвори огромен брой работни места във етапа на строителство. Около 500 чиновници ще бъдат наети на цялостен работен или повърхностен работен ден за действия като " лек монтаж и строителство ". От компанията Rezolv акцентират, че работата е подобаваща и за дами.

В по-дългосрочен проект електроцентралата ще обезпечи претовареност за квалифицирана и полуквалифицирана работна ръка през всичките 30 години употреба.

" Слънчевата централа ще помогне на България да извърши задачите си за възобновима сила и енергийна самостоятелност. Слънчевата сила ще съставлява съвсем 13% от общия конфигуриран потенциал на България тази година и прогнозите сочат, че близо 6 GW слънчева сила ще бъде генерирана до 2030 година ", разяснява Алистър Хамънд, основен действен шеф.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР