Чешката компания CEZ за пръв път призна, че се интересува

...
Чешката компания CEZ за пръв път призна, че се интересува
Коментари Харесай

Euro.cz: CEZ се интересува от малки модулни реактори, но никой не иска да купи „котка в чувал“


Чешката компания CEZ за пръв път призна, че се интересува от развиването на технологията за дребните модулни реактори, които е допустимо да бъдат превозени в подготвен тип. По думите на шефа на подразделението за строителство на АЕЦ Петер Заводски, CEZ е в контакт с представители на американската NuScale и английския тръст Rolls-Royce.

Той добави, че NuScale демонстрира огромен интерес за съдействие. Това е оригиналност за Чехия, защото до момента се предполагаше, че страната ще строи най-вече огромни енергоблокове с мощ не по-малка от 1000 мегавата.

Проблемът е, че никой не желае да купи „ котка в чувал “. Реакторите на NuScale минават през развой на лицензиране в Съединени американски щати, конкурентните модулни реактори съществуват единствено на хартия. NuScale Power желае да тества реакторите си в АЕЦ, която би трябвало да бъде издигната в границите на 8 години.

Проектът на английския тръст Rolls-Royce, който счита да предложи реактори със междинна мощ, се намира на още по-заден стадий. Мощността им ще бъде 440 мегавата и е аналогична на съветските реактори ВВЕР в АЕЦ „ Дуковани “ още преди модернизирането им.

Факторът време обаче не играе в интерес на модулните реактори. Старите енергоблокове на АЕЦ „ Дуковани “ би трябвало да бъдат сменени към 2035 година Това значи, че подготовката за строителството им би трябвало да стартира колкото е допустимо по-рано. Според Петер Заводски, те могат да бъдат употребявани на по-късен стадий за подмяна на извежданите от употреба въглищни Топлоелектрическа централа.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР