Чесън и джинджифил, шафран и куркума, мащерка и канела: подправките

...
Чесън и джинджифил, шафран и куркума, мащерка и канела: подправките
Коментари Харесай

Чесън, мащерка, куркума: лечебната сила на подправките

Чесън и джинджифил, шафран и куркума, мащерка и канела: подправките освен овкусяват храната ни, само че и са доста потребни за нашето здраве. Ето седем подправки с лечебни свойства:

Чудото на име чесън


Добрият остарял чесън. Мнозина го заобикалят поради характерната миризма, само че по този метод лишават организма си от благотворните вторични растителни субстанции, на които се дължи характерният аромат. Консумацията на чесън намалява кръвното налягане и защищава от тромбоза. А мощното му антиоксидантно деяние е доста потребно за клетките.
 а iStock/Getty Images
Лечебните свойства на мащерката

Съдържащата се в мащерката розмаринова киселина намалява равнището на холестерола . Освен това мащерката е обичайно лечебно средство при настинка. В сиропа срещу кашлица да вземем за пример билката потиска спазмите и подкрепя отхрачването.

С какво е потребна канелата

Канелата форсира обмяната на веществата. Но тя има и един минус: съдържа кумарин, който може да повреди черния дроб. За предпочитане е цейлонската канела, която съдържа по-малко кумарин от китайската канела. Твърди се също така, че канелата намалява равнището на кръвната захар при болните от диабет вид 2. Но това не е научно потвърдено.-->
 канела iStock/Getty Images
Шафранът може доста неща

Който може да си разреши тази скъпа фалшификация, ще стори нещо доста потребно за здравето си: проучвания потвърждават, че шафранът се отразява доста добре на човешката душeвност и даже оказва помощ при депресии . Твърди се, че е задоволително единствено да помиришете тази фалшификация, с цел да се избавите от признаците на предменструалния синдром. Освен това шафранът е мощен афродизиак - опитите с мъжки плъхове го потвърждават.

Ето при какво оказва помощ анасонът

Макар същинският анасон и показаният на фотографията звездовиден анасон да нямат ботаническа " роднинска връзка ", и двата типа съдържат близко по състав етерично масло, на което се дължи и характерният за анасона аромат. Анасонът има антиспазматично деяние при проблеми с храносмилането. И двата типа анасон оказват помощ също при възпаления.

Благотворното влияние на джинджифила

Не всички обичат джинджифил, само че надали някой оспорва благотворното му влияние при настинки. В китайската и в аюрведичната медицина джинджифилът се употребява като противовъзпалително средство, да вземем за пример при ревматизъм и артроза . Освен това джинджифилът съдържа антиоксиданти и болкоуспокояващи етерични масла.
 джинджифил iStock/Getty Images
Куркума - няма друга като нея

Куркумата има най-малко пет благотворни качества: намалява равнището на холестерола, има антиоксидантно и противовъзпалително деяние, понижава риска от ракови болести . А защото забавя обусловените от възрастта промени в човешкия мозък, куркумата защищава и от Алцхаймер .
 куркума ThinkStock/Getty Images
И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР