Червеното цвекло е храна, на която малко хора обръщат внимание.

...
Червеното цвекло е храна, на която малко хора обръщат внимание.
Коментари Харесай

7 чудесни ползи от червеното цвекло

Червеното цвекло е храна, на която малко хора обръщат внимание. То заслужава да бъде включвано в менюто по-често поради невероятните си изгоди за здравето. Ето кои са те:

Регулира кръвното налягане

Цвеклото има свойството да намалява кръвното налягане. То е богато на азотен оксид. Това съединяване релаксира и уголемява кръвоносните съдове, намалявайки налягането по стените им.

Намалява риска от сърдечносъдови болести

Червеното цвекло има повсеместен позитивен резултат върху здравето и функционалностите на сърдечносъдовата система. Редовната консумация на цвекло намалява риска от пораждане на сърдечносъдови болести и произшествия.

Подобрява издръжливостта


Много спортисти се доверяват на качествата на аленото цвекло. Изследванията демонстрират, че питателните субстанции в него борят умората и покачват енергийните ресурси на тялото. Пигментите, които оцветяват урината при консумация на цвекло са веществата, които дават отговор и за повишение на издръжливостта и силите на организма.

Подобрява мозъчната функционалност


Благодарение на съдоразширяващите си свойства, цвеклото е потребна храна за мозъка. Веществата в него разрешават по-богатото поддържане на значимия орган с О2 и хранителни детайли. Някои проучвания сочат, че цвеклото усъвършенства паметта, концентрацията и потиска дегенеративните процеси в мозъка, водещи до деменция и болест на Алцхаймер.

Регулира работата на черния дроб

Много хора имат известни нарушавания в мастната обмяна на веществата. От това страда черният дроб. Стеатозата или по този начин нареченото омазняване на черния дроб визира съвсем всеки трети човек.

Червеното цвекло съдържа бетаин, аминокиселина, която има свойството да усъвършенства функционалността на чернодробните кафези и да понижава омазняването му.

Помага в битката с хроничните болести


Цвеклото е богато и на беталаини. Това са антиоксидантни субстанции, които работят противовъзпалително и оказват помощ за контрола на хроничните болести, породени от нездравословното въздействие на свободните радикали – затлъстяване, сърдечносъдови болести, ендокринни разстройства, костни възпаления, рак.

Регулира изхождането

Червеното цвекло е доста богато на фибри, които оказват помощ за ускорение на метаболизма и контролиране на перисталтиката на червата. Това негово свойство способства освен за намаляване, само че и за постоянно изхождане и детоксикация на организма.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР