Червеното месо води до диабет, алармират здравните специалисти. Според ново проучване

...
Червеното месо води до диабет, алармират здравните специалисти.
Според ново проучване
Коментари Харесай

Опасно: Червеното месо води до диабет

Червеното месо води до диабет, сигнализират здравните експерти.

Според ново изследване замяната на аленото месо с растителни източници на протеини, като ядки и зеленчуци, може да понижи риска от диабет вид 2.

Намаляването на количеството алено месо, което консумирате, е и добър метод да намалите въглеродния си отпечатък.

Изследователите са открили, че потреблението на единствено две порции алено месо седмично може да изложи хората на нараснал риск от развиване на диабет вид 2.

 

Този риск се усилва при по-голяма консумация.

Изследването е оповестено в The American Journal of Clinical Nutrition.

“Нашите открития изрично поддържат насоките за хранене, които предлагат ограничение на потреблението на алено месо. Това се отнася както за модифицираното, по този начин и за непреработеното алено месо ”. Това казваглавният създател на проучването Сяо Гу, постдокторант в Харвардския университет.

Изследователите са анализирали данни от повече от 200 000 души в продължение на 36 години. През това време повече от 22 000 участници са развили диабет вид 2.

Всяка дневна порция модифицирано алено месо е обвързвана с 46% по-висок риск от развиване на диабет вид 2. А всяка дневна порция непреработено алено месо е обвързвана с 24% по-висок риск.

 

Както SafeNews заяви по-рано, диетите с високо наличие на алено месо и сол и с ниско наличие на плодове и мляко, дружно с използването на алкохол и тютюн, са главните рискови фактори, лежащи в основата на най-често срещаните ракови болести измежду хората под 50 години.

Диабетът вид 2 визира метода, по който организмът ръководи глюкозата. Той му пречи да употребява вярно инсулина, което води до високи равнища на кръвната захар.

Според Световната здравна организация (СЗО) диабет вид 2 може да аргументи съществени увреждания на организма. Особено на нервите и кръвоносните съдове.

През 2017 година над 6% от популацията е било наранено от това заболяване, а съгласно специалистите се чака този % да нарасне.

Алтернативи на растителна основа

Учени от Харвардския университет настояват, че прекосяването към повече растителни източници на белтъчини като ядки и бобови растения се свързва с 30% по-нисък риск от диабет вид 2. Установено е, че заместването на аленото месо с млечни храни също понижава риска от диабет.

“Ограничение от към една порция алено месо седмично би било рационално за хората, които желаят да усъвършенстват здравето и благосъстоянието си ”, съобщи един от създателите на проучването Уолтър Уилет.

Една от хипотезите е, че съществуването на нитрати и нитрити в модифицираното алено месо може да окаже въздействие върху панкреаса. Това е органът, който създава инсулин.

В допълнение към уравновесеното хранене СЗО предлага и поддържане на физическа интензивност с най-малко 30 минути умерени физически извършения всеки ден.

Консумацията на алено месо е обвързвана и с други болести

 

Червеното месо се свързва и с други болести, с изключение на с диабет вид 2. Метаанализ, оповестен през 2015 година, демонстрира, че една порция алено месо дневно е обвързвана с 19% по-висок риск от смъртност от сърдечносъдови болести при популацията на Съединени американски щати.

Тъй като аленото месо е с високо наличие на наситени мазнини, то може да увеличи равнищата на холестерола в кръвта и да аргументи струпване на мазнини по стените на артериите. Учените са разкрили и връзки сред потреблението на алено месо и по-високия риск от развиване на рак на дебелото черво и на ректума.

Много здравни организации, в това число Националната здравна работа на Обединеното кралство (NHS) и Световният фонд за проучване на рака, предлагат ограничение на потреблението на алено и модифицирано месо.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР