Червено-бяло-сини знамена се веят по централната в Солун улица Егнатия“.

...
Червено-бяло-сини знамена се веят по централната в Солун улица Егнатия“.
Коментари Харесай

Гърция спира да затяга коланите

Червено-бяло-сини флагове се веят по централната в Солун улица „ Егнатия “. След съвсем цяло десетилетие на икономическа рецесия в Солун още веднъж се организира Международното комерсиално ревю. Страна на фокус този път бяха Съединени американски щати. Премиерът Ципрас приказва за " нова епоха " в наличието на американския министър на търговията Уилбър Рос. Той от своя страна похвали Гърция за напъните ѝ. Гръцките изложители обаче гледат скептично на похвалите от чужбина. " Не имам вяра, нещо да се промени. Тези приказки ги слушаме от дълго време. А през днешния ден даже е по-лошо ", споделя служителка на компания за хранителни артикули. Казва, че заплатите са неприятни, а животът - прекомерно безценен. Тя не има вяра, че скоро ще настъпи усъвършенстване.

По традиция гръцкият министър председател показва икономическата стратегия за идната година при откриването на Солунското комерсиално ревю. За Ципрас, който следващата година би трябвало да се яви на избори, обстановката е много сложна. " Три години след мъчно постигнатото съглашение с кредиторите, мога за първи път сигурно да кажа, че взехме вярното решение ", съобщи той, визирайки референдума от 2015, на който повече от 60 % от гърците гласоподаваха срещу третата кредитна стратегия. По-късно Ципрас обаче се споразумя с Тройката, срещу волята на гласоподавателите.

Оттогава насам той има добро име на благонадежден политик измежду европейските сътрудници. Имиджът му измежду гърците обаче пострада. " Нашата страна още веднъж се изправи на личните си крайници ", възторжено разгласи Ципрас, до момента в който в центъра на Солун полицията се опитваше да усмири стачкуващите със сълзотворен газ. Националистите стачкуваха против компромиса в разногласието за името на Македония. Синдикатите пък демонстрираха против безработицата и политиката на икономии.

Алексис Ципрас дава обещание вложения в цифровите технологии и в класическите браншове на стопанската система – най-много в туризма и селското стопанство. Говори за по-високи заплати и афишира, че няма да има по-нататъшни съкращения на пенсиите. Предвидено било също да се понижи на половина омразният налог върху собствеността. Обещава още понижаване на корпоративния налог от 29 на 25 % и понижаване на Данък добавена стойност от 24 на 22 %. Скъпите пенсионни и здравни осигуровки за бизнесмените също щели да бъдат понижени.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР