Червени пешеходни пътеки на рискови места и по-чести проверки. Това

...
Червени пешеходни пътеки на рискови места и по-чести проверки. Това
Коментари Харесай

Червени пешеходни пътеки на рискови места предвиждат промени в наредбите

Червени пешеходни пътеки на рискови места и по-чести инспекции. Това плануват промени в наредби, подложени на публично разискване през последния месец.

Поводът е огромната инспекция, която инициира прокуратурата след серия произшествия с пешеходци.

В края на юни Борислава Тосева е блъсната на пешеходна пътека в Пловдив - минути, откакто оставя щерка си в близката детска градина. Оцелява като по знамение.

„ Видях колата, само че нямах време да отвръщам, тя беше прекомерно покрай мен. Единственото, което помня, е, че доста ме болеше цялото лице”, сподели младата жена.

В края на 2017 година след други произшествия, приключили съдбовно, страната се закани да вземе ограничения, започвайки от ексцентричните маркировки.

„ Оцветяването с червени, с жълти, с всевъзможни отнемащи вниманието от пешеходците и от водачите на МПС, не просто е неразрешено, то е недопустимо”, разяснява тогавашният районен министър Николай Нанков.

Проектите на наредби, чието публично разискване завърши преди 2 дни, обаче дават опция пътеките с централизация на произшествия да са точно червени.

„ По-ярки пешеходни пътеки, забележими по-отдалеч, обозначени с надписи и с добра осветеност, ще доведат до по-малко жертви на пътя”, счита Илия Тодоров от Българската асоциация на потърпевшите при произшествия.

Според разбора на Прокуратурата Хасково е един от градовете с най-проблемна маркировка. Пътеките обаче не престават да са многоцветни или липсват.

Срокът, даден за нови пешеходни пътеки, е краят на ноември и ще коства над 270 хиляди лв..

„ Дотогава би трябвало да сме завършили с дейностите по демаркирането, полагането на новата маркировка”, сподели Велин Балкански – зам.-кмет на община Хасково.

Борислава към момента не намира сили да премине още веднъж по пътеката, където беше ударена.

„ За мен най-страшното нещо щеше да е детето ми да беше там. Наистина имам заплашителен шанс, че съм тук и че съм жива”, разяснява Борислава Тосева.

Промените в наредбата, които би трябвало да пазят по-добре живота на пешеходците, са в ръцете на новия районен министър – Росен Желязков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР