Червената планета е новата цел на хората от Земята. На

...
Червената планета е новата цел на хората от Земята. На
Коментари Харесай

Откриха уникален феномен на Марс

Червената планета е новата цел на хората от Земята. На нея се гледа като на възможен предстоящ дом на човечеството и по тази причина проучването на планетата е изключително интензивно през последните години.

Засиленият интерес води и до нови открития, които уголемяват знанията за Марс, само че и провокират учудване у астрофизиците от неповторимите процеси, които протичат на планетата. Те са единствени по рода си и нямат собствен аналог със земните, които познаваме.

Един от тези процеси е преместването на пясъчни дюни в разредената атмосфера на Червената планета.

Уникални процеси, за които не подозираме на Земята

Астрофизиците са засекли и наблюдавали промени, течащи в близо 500 дюни с огромна разлика във височината, от 2 до 120 метра. Тези забавни процеси са видяни при проучване на фотоси, направени от галактически уред, изследващ и снимащ планетата с камера. Снимките са правени в продължение на 2 до 5 години, броени по отношение на времето на Марс.

Оказало се, че сниманите дюни с форма на полумесец са се премествали с половин метър на година. Това значи, че те са се движили 50 пъти по-бавно от тези на Земята.

 алената планета

Преместването било по-бързо в регионите с огромни топографски или температурни разлики.

Друга специфичност на Марс са пясъчните равнини с високо албедо. Албедото е отразителната дарба на едно тяло, т.е. отношението сред отразена и падаща светлина. То зависи от ъгъла, под който пада светлината и способността на повърхността да я отразява. Способността на пясъчните равнини да отразяват доста огромно количество светлина води до нагряване на въздуха и основаване посредством конвекция на потоци, които придвижват пясъка.

Сравнение сред напредване на дюните на Земята и на Марс

Между двата процеса на нашата и Червената планета има основна разлика. На Земята, като се изключи че преместването на дюните е по-бързо, само че и става по напълно други аргументи. Върху процеса тук въздействат фактори като подпочвени води и растителност. Те забавят преместването. Там албедото играе значителната роля в същата посока.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР