Червената къща ще стане музей на Андрей Николов, но ще

...
Червената къща ще стане музей на Андрей Николов, но ще
Коментари Харесай

Боил Банов иска "Червената къща" да е музей, но да остане и център за дебати

Червената къща " ще стане музей на Андрей Николов, само че ще бъде и център за диспути. Това сподели пред отрасловата парламентарната комисия по просвета министърът на културата Боил Банов. През август изтича срокът в който фондация " Гъливер клиринг хауз " може да стопанисва парцела, който е възложен от Министерството на културата против ремонт на къщата. Тя е дарена от именития ваятел Андрей Николов на страната, само че наследници съумяват на реституират част от постройката посредством съда.

Председателят на комисията Вежди Рашидов (ГЕРБ), както и депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи упорстват къщата да бъде музей на Николов и да няма център за диспути в нея.

" Умните, красивите, богатите, бляскаво-сияйните, за тях надали ще е проблем да са на свободен наем ", сподели депутатът Александър Симов (БСП) във въпрос какво прави министърът по тематиката. Те и в този момент са на свободен наем, отговори му Боил Банов. Той изясни, че сега се водят дейни диалози, в които да се извърши волята на донора - " да има непрекъсната експозиция и да се запазят достиженията на " Червената къща като място за спор ". Банов се опита да изясни на депутатите, че има " в допълнение утежняващи условия ", като това, че наследникът си е върнал една огромна част от къщата.

 Вежди Рашидов
© Юлия Лазарова

Вежди Рашидов

Вежди Рашидов сподели, че е изрично срещу " да е риба и рак ". " Да си вършат спор, където си желаят. Ако желаят държавна постройка, в случай че желаят частна ", сподели депутатът и " подреди " на Банов да им помогне " да си намерят място за спор ".

Банов сподели, че ще има действителна експозиция. Той добави, че Министерството на културата създава всичките музеи като центрове за просвета и диспути. " Оставам с едно чувство, че комисията по просвета седи на разнообразни позиции от министерството на културата ", зачуди се Банов.

" Не. То ще бъде музей, диспути дано да има на друго място ", отговори му Рашидов. " Дебати постоянно е имало и ще има. В България, да ви уведомя има и специалност културолог, който не може да рисува, става културолог ", добави Рашидов.

В разногласието се включи Ерджан Ебатин от Движение за права и свободи, съгласно него оставането на дебатите в дома би било демонстрация на огромно пренебрежение.

След съвещанието Боил Банов посочи, че Министерството на културата в лицето на Националната художествена изложба има едвам 4/14 от парцела и в случай че галерията желае да прави нещо там, би трябвало да се заплаща наем и на наследниците на Андрей Николов, както вършат и от " Червената къща ".

 Десислава Гаврилова
© Юлия Лазарова

Десислава Гаврилова

" Къщата - ателие на Андрей Николов, позната на обществеността като " Червената къща ", е благосъстоятелност на Министерството на културата и Националната изложба и е напълно в техните пълномощия да решат по какъв начин ще се употребява тя оттук нататък. Ние бихме желали да продължим активността на Центъра за просвета и спор " Червената къща ", в това число и да възстановим непрекъснатата експозиция на Андрей Николов, която създадохме взаимно с НХГ още при откриването на центъра през 2004 година, само че през февруари 2013 година тя бе разтурена по избор на Националната изложба, която изиска да прибере скулптурите, нейна благосъстоятелност ", разяснява пред " Дневник " Десислава Гаврилова. Тя е член на съвета на учредителите на фондация " Гъливер клиринг хауз ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР