Овчият пуловер на принцеса Даяна бие рекорди и се продава за 1,1 милиона долара

...
Червен пуловер, украсен със стадо овце, носено от младата принцеса
Коментари Харесай

Червен пуловер, украсен със стадо овце, носено от младата принцеса Даяна, беше продаден на търг за 1,1 милиона долара< /p>От JILL LAWLESS Associated Press, 15 септември 2023 г., 8:42 AMP Принцеса Даяна беше продадена на търг за 1,1 милиона долара, което много пъти надвишава предварителната оценка и рекорд за предмет, притежаван от покойната кралска особа.

Вълненият пуловер със закачливи шарки, изобразяващ една черна овца в мрежа от бели, беше закупен от неидентифициран участник в онлайн разпродажбата на Модни икони на Sotheby's.

Аукционната къща го беше оценила на между 50 000 и 80 000 долара преди двуседмичното наддаване, което приключи в четвъртък. Остават 15 минути до затварянето на продажбата, най-високата оферта възлизаше на $190 000, но скочи до $1,1 милиона след последна суматоха от оферти.

Предишният рекорд за парче на сувенирите на Даяна бяха 604 800 долара за бална рокля, проектирана от Виктор Еделщайн, продадена от Sotheby's през януари.

Продажбата също така счупи съществуващия рекорд на търг за пуловер, платените 334 000 долара 2019 за зелената жилетка на Кърт Кобейн от концерта на MTV Unplugged на Nirvana.

19-годишната лейди Даяна Спенсър беше снимана в привлекателна овча дреха на мач по поло през юни 1981 г., скоро след годежа й с принц Чарлз, който тогава беше наследник на британския трон.

Даяна вече се превръщаше в икона на стила — и една от най-фотографираните жени в света — и моментът даде голям тласък на дизайнерите Сали Муър и Джоана Осбърн, които направиха пуловера за техния малък лейбъл за плетива Warm & Wonderful.

A няколко седмици по-късно Мюър и Озбърн получават официално писмо от Бъкингамския дворец, в което се обяснява, че Даяна е повредила пуловера и се пита дали може да бъде поправен или заменен. Оригиналът беше върнат, показвайки повреда на ръкава, която дизайнерите смятаха, че може да е причинена от закачане на диамантения и сапфирен годежен пръстен на Даяна.

Нов пуловер беше изплетен и изпратен , а Даяна е снимана да го носи с бели дънки и черна панделка на събитие през 1983 г. Озбърн открива оригинала, забравен в кутия на таван по-рано тази година.

Даяна, майката на принц Уилям и принц Хари, се разведе с Чарлз през 1996 г. Тя беше убита в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г. на 36-годишна възраст.

Някои спекулират, че принцесата е харесала модела "черна овца", защото се е чувствала като аутсайдер в кралското семейство. Ема Корин имаше реплика като младата Даяна в четвърти сезон на „Короната“.

Мюър и Озбърн, които все още продават версия на дизайна, казаха, че „ въпреки че сме вечно задължени на (Даяна) за въздействието, което това оказа върху нашия бизнес, нашата най-дълбока признателност се крие в знанието, че тя сподели уникална връзка с дизайна на черната овца.“

„Развълнувани сме, че този ценен пуловер вече намери нов дом, носейки със себе си трайното наследство на принцеса Даяна", казаха дизайнерите в изявление.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР