Червен. Приключи археологическото проучване на новооткритата Църква № 16 на

...
Червен. Приключи археологическото проучване на новооткритата Църква № 16 на
Коментари Харесай

Русе: Приключи археологическото проучване на новооткритата Църква № 16 на територията на средновековния град Червен

Червен. Приключи археологическото изследване на новооткритата Църква № 16 на територията на средновековния град Червен. Това оповестиха от Регионален исторически музей-Русе . Християнският храм, ситуиран в западния рид на Червенския хълм, е с размери 6,70 на 12,80 м. Състои се от притвор и съществена част – наос, а олтарното пространство приключва като тристенна апсида. Постройката е построена от обработени каменни блокове и е била декорирана с използването на тухлени пояси и ниши. Първоначалният разбор на находките, както и следената технология за създаване на храма го датира в границите на ХІV век.
Още при миналогодишните изследвания в притвора на храма бяха регистрирани непокътнати дребни сектори от фрески. В най-голяма степен те са съхранени в олтарната част на църквата – флорални претекстове и червени декоративни рамки маркират най-долния пояс на стенописна декорация в постройката.
Осем погребения бяха разкрити по време на тазгодишната археологическа акция в средновековния град. Гробните камери са издълбани в скалата и са били покрити с каменни плочи. Пет от гробовете се намират в главното помещение на църквата. Всички камери са употребявани повече от един път, а антропологичният разбор на човешките остатъци в тях ще даде повече информация за профила на жителите на Червен през Средновековието.
Червен е археологически обект със важен принос в проучването на средновековната българска просвета. На негова територия са разкрити палат, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществено-административни здания, доста жилища и значими археологически находки.
Археологическите изследвания на Църква №16 в средновековния град Червен са осъществени от екип експерти от Русе, Клисура, Павликени и Сливен, с присъединяване на седем студенти-специализанти от Обединеното кралство. Ръководител на изследването е Светлана Великова (Регионален исторически музей – Русе), а теоретичен съветник – доцент доктор Деян Рабовянов (НАИМ-БАН). Финансирането на археологическата акция е обезпечено от Министерство на културата и от Регионален исторически музей-Русе.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР