- Черньо Чернев зверскинасилва и удушава 17-годишнатацигуларка Ваня Мандулева- Няколко

...
- Черньо Чернев зверскинасилва и удушава 17-годишнатацигуларка Ваня Мандулева- Няколко
Коментари Харесай

Преди 20 г. сериен изнасилвач убива две девойки в Поморие, разминава се със смъртната присъда, но ще лежи до живот

- Черньо Чернев свиреп

насилва и удушава 17-годишната

цигуларка Ваня Мандулева

- Няколко месеца по-рано

убива 14-годишната Илиана и

изнасилва други две девойки

Поморие е шокирано от зверско ликвидиране на госпожица, което поразително наподобява на нещастието в Русе, лишила живота на младата журналистка Виктория Маринова. Само че се случва 20 година по-рано. Брутално изнасилена и удушена е 17-годишната цигуларка Ваня Мандулева. Момичето е

намерено голо в

строителен насип

на метри от

дома му

в кв. “Свобода ”. Около 10 ч на 24 април 1998 година инцидентен минувач попада на ужасна панорама. Жертвата лежи по тил, с разперени ръце, единият ѝ крайник е изметнат встрани. Съдебни лекари откриват, че момичето е грубо изнасилено, а по-късно удушено, гибелта е настъпила няколко часа по-рано.

В Поморие ведната плъзва мълвата, че убитата е 17-годишната Иванка Мандулева, ученичка в бургаското музикално учебно заведение. Хората са потресени - посегнато е на невръстно девойче, познато от участията си в общоградските тържества.

Убиецът е оголен и арестуван за по-малко от 7 часа, спомнят си някогашни служители на реда. Те разкриват, че основни се оказват показанията на

друго момиче,

изнасилено от

същия изрод, само че

съумяло да се

избави по знамение

Няколко седмици преди убийството на Ваня в същия регион е изнасилено малолетно девойче. То се отскубва от изнасилвача и стига до близка бензиностанция, където търси помощ. Нахлува вътре с раздрани облекла, обезумяло от нерешителност, спомня си чиновник на бензиностанцията. Родителите му по този начин и не подават тъжба в полицията от позор и опасения, че в случай че станалото се разчуе в дребен град като Поморие, това ще се отрази доста зле на детето им.

След убийството на цигуларката обаче същото момиче спомага и дава изложение на своя принудител, насочвайки криминалистите към циганската махала в града. С тези показания и помощта на следово куче криминалистите бързо стигат до 22-годишния жител гетото Черньо Чернев.

Под ноктите му

са открити

следи от облеклата

на Ваня

и нейни косми. Решаваща се оказва тестът от сперма, открита по натрупа на цигуларката, защото Черньо е боледувал от сифилис в казармата. Циганинът прави признания, като твърди, че внезапно го е обсебила някаква зла мощ и че бил доста пийнал. Серийният изнасилвач и палач обаче безочливо отхвърля да е посягал на други девойки. И по този начин цели 8 години, през които той е наказан на пожизнен затвор без право на подмяна за убийството на 17-годишната цигуларка, и става жител на най-строго охраняваното крило в бургаския затвор.

Седмица след нещастието с ученичката от музикалното в Поморие

потегля подписка

за събаряне на

мораториума

върху смъртното

наказване

Над 5000 души желаят да чуят за Черньо “смърт посредством разстрел ”. В града не стопират да се вълнуват какъв брой в действителност са жертивите на циганина, за който се приказва, че работил стремително и с безпощада, изключително в случай че жертвата се съпротивлява. Следите по натрупа на Ваня са показателни. Момичето е брутално изнасилено, влачено из храстите и измъчвано, преди да бъде удушено.

Съмненията на поморийци се подхранват най-много от мистериозната гибел на 14-годишната Илиана Маринова, открита през декември 1997 година, единствено четири месеца преди убийството на Ваня. След залавянето на Черньо все по-натрапчив е въпросът има ли връзка сред двата случая. Макар че е 3 година по-малка от Ваня Мандулева, Илиана изглеждала на 17-18. Семействата и на двете девойки живеят в бл. 25 в кв. “Свобода ”. Не повече от 200 м разделят лобното място на Ваня от скалистия морски бряг, където е открита Илиана. Разделя ги единствено основната ул. “Княз Борис ”. И двете тийнейджърки са открити голи, а част от движимостите им липсват.

Когато е открито тялото на Илиана, е формирано следствено дело, само че по-късно то е

спряно заради

липса на

достътъчно

данни за

насилствена

гибел

Според заключението на съдебномедицинската експертиза гибелта е настъпила след удавяне - патоанатоми откриват пясък в белия ѝ дроб. Родителите ѝ обаче са безапелационни, че щерка им не би протегнала ръка на живота си.

Съмненията, че Илиана е жертва на принуждение, идват още от един факт - при аутопсията се открива, че 14-годишната ученичка не е девствена. Поради късното разкриване на натрупа обаче не е могло да се откри по кое време е станала дефлорацията. Родителите са уверени, че на щерка им е било посегнато принудително и акцентират няколко странни пострадвания по натрупа, които не кореспондират с вероятно самоубийство. Това са кръвонасядане към десния клепач и цепнатина на черепа - контузии, получени приживе, съгласно правосъдните специалисти.

Връхните облекла на Илиана изчезват, покрай натрупа са открити единствено дънките ѝ. Баща ѝ Слави Маринов стартира лично следствие, написа писма до разнообразни инстанции в продължение на години.

В началото на 2005 година бургаският криминалист Радослав Николов, който се заема да разплете случая с Илиана след диалог с татко ѝ, се среща с Черньо в пандиза. За пръв път пред него ромът признава, че преди Ваня е протегнал ръка и на друго момиче.

Осем години

след убийството

на Илиана Черньо

си признава

Той споделя с детайлности по какъв начин я е издебнал, нападнал и умъртвил. Делото е възобновено, събрани са още доказателства, обезпечени са и свидетелски показания на други две девойки, също изнасилени от циганина.

Разследването завършва в края на 2006 година с мнение за съд. “Исках хората да схванат, че детето ми не е протегнало ръка само̀ на живота си, признателен съм на всички, които спомагаха истината да излезе нескрито ”, споделя Слави Маринов пред “24 часа ”.

През 2007 година Черньо Иванов Чернев получава втора доживотна присъда за убийството на Илиана Славова. Делото се преглежда по съкратената процедура, единствено за ден, без да се прави същинско правосъдно разследване, тъй като той признава напълно виновността си.

Прокурорът Мила Георгиева е безапелационна, че до живот зад решетките е по-страшно от гибел. В пледоарията си тя декларира, че “извършителят е лишен от съвсем всичко човешко ”. След като умъртвил момичето, Черньо се прибрал,

събудил жена си

и почнал

да ѝ пее

песни и да се радостни.

Почти незабавно след влизането си в пандиза ромът се обръща към религията и става евангелист. Праща рисунки на децата си, а пред екип на “24 часа ”, който го посещава тогава в пандиза, се кълне, че непрекъснато се моли и плаче. Той евентуално от дълго време нямаше да е сред живите, в случай че процесът за убийството на цигуларката се водеше година по-рано. Точно в интервала 1997-1998 година тече усилена полемика за унищожаване на смъртното наказване, а през 1999 година това става факт и серийният палач избавя кожата.

След повече от 15 година зад решетките Черньо е изведен от зоната на доживотниците, само че през 2017 година е върнат назад поради поредност от гафове. На няколко пъти надзиратели намират у пандизчията мобилен телефон и през днешния ден той още веднъж е изолиран.

След нещастието в Русе екип на “24 часа ” изиска още веднъж да беседва с доживотника, който в това време съди страната за неприятни условия в пандиза. От правосъдното министерство обаче отхвърлиха с аргумента, че от няколко месеца била наложена възбрана журналистически екипи да влизат в местата за отнемане от независимост. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР