Чернят дроб на изпадналият в мозъчна смърт мъж е трансплантиран

...
Чернят дроб на изпадналият в мозъчна смърт мъж е трансплантиран
Коментари Харесай

53-годишен пациент на болницата в Търново спаси с орган човешки живот

Чернят дроб на изпадналият в мозъчна гибел мъж е трансплантиран на нуждаещ се болен

Първа донорска обстановка бе осъществена за 2018 година в събота в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов ”. Въпреки напъните и грижите на медиците предния ден 53-годишен мъж от региона изпада в мозъчна гибел, в резултат на мозъчен кръвоизлив. Лекарите обяснили на околните на пациента, че положението е необратимо и поискали единодушието им да дарят органите на други тежко заболели, които няма да оцелеят без присаждането им. Семейството взема хуманното решение да се извърши донорство и от болничното заведение уведомяват Изпълнителната организация по трансплантация.

За задачата аероплан C-27 J “Спартан ” от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили транспортира екип на Военномедицинска академия от София до Горна Оряховица, който направил експлантация на място в регионалния стационар. Специалистите взели черния дроб на 53-годишният мъж и по-късно изхвърчали назад към столицата, където още нощес почнала работа по подготовка на реципиент за трансплантация.

Това е девети пациент, който изпада в мозъчна гибел за 2018 година в МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов ”.
Ръководството на търновската болница изрича сърдечна благодарност на околните на донора за тяхната човечност в този тежък миг и благодари на координаторите по донорство за региона доктор Сибила Маринова и доктор Ваня Лъчезарова.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР